U trendu

Smederevo: Grafike na jagnjećem pergamentu izložilo 106 svetskih autora

U smederevskoj Galeriji savremene umetnosti izložena je postavka „Voda – aktuelna tema u knjigama umetnika pergament koncertina“ autorke Leposave Milošević Sibinović, sa 216 grafika na specijalno pripremljenom jagnjećem pergamentu.

Grafike su dela 106 umetnika iz 14 zemalja koji su od 2000. godine radili na napi, odnosno mekoj prirodnoj koži, a od 2007. na jagnjećem pergamentu.

Voditelj projekta Leposava Milošević Sibinović zapisala je u katalogu da je jedini uslov bio poštovanje izgleda specijalno i po drevnoj recepturi pripremljenog jagnjećeg pergamenta i slobodna veza s temom.

Umetnica je kao autor koncepta i komesar projekta, formatirala i obradila pergament koncertina knjige, što je stručni izraz za savijen tabak poput meha harmonike, i prepustila ih umetnicima iz sveta i Srbije.

Izložena su 76 velika pergament koncertina knjiga umetnika dimenzija 20×140 centimetara i 57 malih koncertina knjiga umetnika, dimenzija oko 10×90 santimetara.

Zastupljeni su autori iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kanade, Kostarike, Madjarske, Nemačke, Portugala, Rumunije, Španije, SAD, Meksika i Srbije, kao i srpski grafičari koji žive u Australiji, Francuskoj, Kanadi i Velikoj Britaniji.

Leposava Milošević Sibinović diplomirala je vajarstvo na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, a magistrirala je na vajarskom odseku Nacionalne akademije San Karlos u Meksiku. 

Milošević Sibinovićeva učestvovala je na oko 500 kolektivnih izložbi, a priredila je i oko 100 samostalnih izložbi, domaćih i medjunarodnih autorskih projekta. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.