U trendu

Smotra novog italijanskog filma otvorena u Beogradu

BEOGRAD – Smotra novog italijanskog filma “Cinema Italia Oggi Balkan” svečano je otvorena večeras u Jugoslovenskoj kinoteci, u sali “Makavejev” u Beogradu, i trajaće do 29. januara.

Manifestacija predstavlja presek 10 najuspešnijih italijanskih filmova u poslednje tri godine, a publika je na otvaranju imala prilike da gleda ostvarenje „Prokleto proleće“ (2020) Elize Amoruzo.

Taj film je u poslednje vreme imao uspešan život na devet festivala širom sveta.

Reviju filmova je zvanično otvorio Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke, koja oganizuje festival uz Italijanski institut za kulturu i Ambasadu Italije u Beogradu.

Vujović je objasnio da ovog puta nije moglo da se realizuje svečano otvaranje smotre, kako to obično bude kada su ovakvi događaji u pitanju, upravo zbog pandemije korona virusa, tako da italijanski zvaničnici, iako planirani, nisu mogli da se obrate publici ove večeri.

On je istakao da će na programu biti prikazani novi i nagrađivani filmovi, čak i najnoviji naslovi koji su u Italiji imali premijeru pre svega nekoliko nedelja.

Takođe, Vujović je podsetio da je danas italijanska kinematografija iznedrila velika rediteljska imena priznata daleko van te zemlje, kao što su čuveni Paolo Sorentino („Velika lepota“, „Mladost“, serija „Mladi Papa“) ili Mateo Garone („Gomora“, „Dogman“, „Pinokio“, „Rijaliti“), ili od ranije – Nani Moreti, Đuzepe Tornatore, i drugi.

Tokom februara filmski izbor novih ostvarenja biće prikazan i širom Srbije i regiona – u Crnogorskoj kinoteci u Podgorici, Kulturnom centru Novog Sada i u Niškom kulturnom centru.

Melodrama na otvaranju „Prokleto proleće“ predstavlja provokativnu, slobodnu, kontraverznu, ne i šokantnu priču o dve mlade devojke iz školskog miljea.

Junakinja je deo pomalo disfunkcionalne porodice, vezana je za mlađeg brata kojeg uvek čuva, dok sa roditeljima nema skoro nimalo blizak odnos, jer se često svađaju.

Kako u sopstvenoj porodici ne oseća ljubav i sigurnost, pažnja će joj biti usmerena ka prelepoj tamnoputoj drugarici iz klupe.

Njih dve imaju prvo veoma loš odnos koji počinje fizičkim obračunom, onda prerasta u veoma blisko i nežno prijateljstvo.

One postaju izuzetno povezane, nerazdvojne, i onda lagano taj odnos prerasta u nešto znatno više, jer se iskreno zaljubljuju jedna u drugu, gde buđenjem proleća zapravo raste u buđenje njihove seksualnosti i izražene (filmske) erotičnosti.

Ipak, kako su junakinje obe pođednako preosetljive, ranjive, nesigurne, dolazi do mnogih komplikacija i tereta koji se teško prevazilaze, a posebno probleme pravi atraktivna tamnoputa protagonistkinja.

U narednim danima uslediće komedija „Menjam sve!“ (2020) Gvida Kjeze, kao i ostvarenje „Za Kjaru“ (2021) Džonasa Karpinjana – dobitnik 5 nagrada na festivalima u Kanu (Label Europa Cinemas), Lisabonu ( najbolja glumica), Sevilji (najbolja režija), Stokholmu (najbolja fotografija) i Cirihu ( najbolji međunarodni film).

Stiže i drama „U kavezu“ (2021) Leonarda di Kostanca, prikazana na više od 15 festivala širom sveta, „Bangla“ (2019) Faima Buijana, lauerat nagrada David di Donatello, Zlatni Globus Italije i Festival del Cinema Europeo za najboljeg mladog reditelja.

Film „Californie“ (2021) Alesandra Kasigolija i Kejsija Kaufmana je takođe na repertoaru, ali i „Legionar“ (2021) Hleba Papoua koji je za ovaj film osvojio nagradu za najboljeg mladog reditelja festivala u Lokarnu 2021.

Drama „Predatori“ (2020) Pjetra Kastelita je osvojila četiri nagrade (David di Donatello za najboljeg mladog reditelja, nagradu sindikata italijanskih filmskih novinara za najbolju režiju mladog reditelja i najboljeg sporednog glumca, nagradu Festivala u Veneciji – Venice Horizons za najbolji scenario).

Na programu će domaća publika gledati i naslove – „Šta će biti“ (2020) Frančeska Brunija, ovenčan nagradama Zlatni Globus Italije za najbolju glavnu mušku ulogu, kao i nagradama sindikata italijanskih filmskih novinara za najbolji scenario i najbolju mušku ulogu, i komediju „Doktor na jednu noć“ (2021) Gvida Kjeze, koji je prisutan i sa spomenutim filmom “Menjam sve!”.

Filmski ciklus realizovao je Italijanski institut za kulturu u Beogradu u saradnji sa čuvenom ustanovom “Činečita” i Jugoslovenskom kinotekom, uz podršku Ambasada Italije u Beogradu i Podgorici.
Činečita je državna ustanova u okviru koje se nalazi jedan od najznačajnijih arhiva kinematografije i fotografije, Institut Luče.

Filmska institucija ima bogatu kinoteku sa više od 3.000 naslova sa titlovima na stranim jezicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.