U trendu

Srbljanovic i Miljkovic: Konstrakta lekovita za nase društvo

BEOGRAD – Dramaturškinja i profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti Biljana Srbljanović i reditelj Boris Miljković govorili su za Tanjug o uticaju politike na pop kulturu i složili se da predstavnica Srbije na Takmičenju za pesmu Evrovizije u Torinu, Konstrakta lekovito deluje na srpsko društvo.

U svetlu dominirajuće kulture otkazivanja i poništavanja koja je uzela maha od kada je počeo sukob u Ukrajni i proširila se globalno, Miljković je napomenuo „da nekada zagrljaj između države i umetniika može da lomi kosti“.

„Taj zagrljaj može da bude toliko intezivivan da stradaju kosti. U istoriji moderne umetnosti mi smo na ovoj teritoriji proživeli takvu akciju šesdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka kada je Jugoslovenska moderna, kao jedina apstraktna umetnost na svetu, ujedno i bila zvanična državna umetnost“, kazao je Miljković.

Biljana Srbljanović je slikovito objasnila uticaj politike na predstojeći Eurosong, ističući da Ukrajna pobeđuje u Torinu „makar angažovala Acu Lukasa“.

„Kada se već napravila ta akcijaška atmosfera oko Eurosonga, teško je očekivati da će neko naći izlaz iz takve situacije. Sa druge strane, sve što je rađeno u svrhu zaustavljanja rata je potpuno efemerno i donosi trenutne marketinške trenutke kao što su otpuštanja ruskih umetnika i zabrana dela ruskih kompozitora i pisaca. Mnogi zaboravljaju da su na sastanku u Udruženju dramskih pisaca nakon početka bombardovanja, neki značajni naši autori tražili da se povuku sa repertoara dela NATO pisaca Šekspira i Molijera“, kazala je Srbljanović i dodala da zabrana izvođenja dela Čajkovskog neće doneti ništa loše Čajkovskom, ali neće mnogo pomoći ni ljudima u Ukrajni koji ginu svakog dana.

Kako naglašava Srbljanović, nije bilo lako pomsliti da Konstrakta sa svim svojim osobinama i konceptom u najvećem nastupu svog života podržava Rusiju u ratu iz čista mira.

„Čak su je tužakali na društvenim mrežama. U stvari, dogodilo se da poluprofesionalni scenograf izvuče neki sto ukrivo iz fundusa pre snimanja i to je sve. Zapravo to je ništa“, kazala je Srbljanović.

Miljković naglašava da ne postoje festivali koji se odvijaju samo u okviru svog naslova.
„Festival popularne muzike sa pesmam od tri minuta se takođe ne bavi samo tom temom. Postoji jako mnogo kolateralnih tema koje rastu sa Eurosongom…Između ostalog to je i politički angažman ili popularizacija različitih ideja“ kazao je Miljković i dodao da živimo u političkom svetu u kojem je slovo Z kod konstrakte nepostojeće, ali i da je u svetu postalo vrlo važno.

„To je likovni zrak koji nosi celu strategiju…Čini mi se da će taj znak jako obeležiti 2022. godinu“, kazao je Miljković.

Srbljanović je napomenula da bi bilo veliko iznenađenje da se Konstrakta sa svojom pesmom ne plasira u prvih pet na Eurosongu.

„Posmatrala sam reakcije ljudi širom sveta na Konstraktinu pesmu i shvatila da gotovo svi prepoznaju njenu harizmu, smirenost i koncentraciju na sopstveni nastup, što korespondira sa diskursom Marine Abramović. Konstrakta je toliko kul da ne mora ni da ustane za vreme nastupa. Svakako Konstrakta je veoma lekovita za naše društvo, jer ona između ostalog govori o važnim temama na ubedljiv način“, kazala je Srbljanović.

Miljković je saglasan sa Srbljanović i kaže da su Konstraktina pesma i koncept uverljivosti u trominutnoj numeri dobra vest za sve nas.

„Ima nade za naše društvo…Kontrskta je drugo telo u odnosu na turbo-folk“, poručuje Miljković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.