U trendu

Srđan Timarov osvojio nagradu “Promenada” u Vrnjačkoj Banji

VRNJAČKA BANJA – Internacionalni festival pozorišta (IFP) u Vrnjačkoj Banji počeo je sinoć onlajn zbog situacije sa pandemijom, a nagradu “Promenada” dobio je glumac Srđan Timarov, za poseban doprinos razvoju pozorišne umetnosti, saopštila je direkcija festivala.

Nagrada “Promenada” je otišla i Fakultetu savremene umetnosti (FSU) iz Beograda za akademski doprinos, dok je Opština Vrnjačka Banja nagrađena za podršku lokalnom razvoju kulture i umetnosti.

Timarov je izuzetno tražen pozorišni glumac, zaposlen u JDP, gde nosi dobar deo repertoara, a godinama igra u putujućoj hit predstavi “Kerovi” sa Aleksandrom Srećkovićem Kuburom.

Na otvaranju IFP onlajn je prikazana predstava “Naša priča“ klase studenata FSUprofesora i glumca Branislava Lečića.

Festival traje do 18. decembra i na ceremoniji zatvaranja biće predstavljeni rezultati simbolično nazvane ankete “Kulturom protiv Korone”, o stanju i izazovima kulture u doba pandemije.

Danas od 19 sati je na repertoaru kolažna predstava “Šekspir naš savremenik”, diplomski ispit studenata glume u klasi Vide Ognjenović i asistenta Jovane Todorović na FSU.

Projekat sadrži odlomke iz čuvenih Šekspirovih dela – „Romeo i Julija“, „Otelo“, „Hamlet“, „Ričard III“ i „Kako vam drago“.

Sutra je na programu predstava “Jedno pomalo neprijatno iskustvo” koja gledaoca stavlja u ulogu književnog kritičara na skupu svojih kolega, na kome će svoju poeziju čitati – Henri, mladi, nadobudni pisac, naoružan nejasnoćom o postojanju kritičara.

Pozorišni festival u Vrnjačkoj Banji (IFP) osnovan je 2019. godine, a pokrenulo ga je udruženje građana KUNST Lab (kultura, umetnost i nauka za stanovništvo).

Cilj festivala je da stanovnicima Vrnjačke Banje i posetiocima “kraljice turizma” pruži kulturne i umetničke sadržaje na najvišem nivou i tako unapredi ukupnu letnju ponudu ove turističke destinacije u Srbiji.

Pod pokroviteljstvom Opštine i u saradnji sa Kulturnim Centrom Vrnjačka Banja, festival je u planu da se održava tokom leta, poslednje nedelje jula, i time je postao prvi pozorišni festival na ovom mestu, uz Festival filmskog scenarija i muzičkog događaja Love fest.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.