U trendu

Srpski i austrijski umetnici za platformu „Na drugi pogled“

BEOGRAD – Nakon raspisivanja konkursa za izlaganje 10 radova vizuelnih umetnika i umetnica iz Srbije i 10 iz Austrije, na novoj onlajn platformi „Na drugi pogled // Auf den zweiten Blick // At Second Glance“ koju je pokrenuo Austrijski kulturni forum, stručni žiri je odabrao najbolje radove kandidata, saopštili su iz tog kulturnog foruma.

Na konkurs, koji je bio otvoren do 31. januara, pristiglo je preko 300 radova, a nakon tri kruga žiriranja odabrano je po 10 najboljih radova iz Austrije i Srbije.

Konkurs je bio otvoren za umetnike/ce da predlože radove koji referišu i prevazilaze klišee i predrasude koje Austrijanci i Srbi imaju jedni o drugima uprkos – ili upravo usled – bliskih istorijskih odnosa i isprepletenih istorija migracija.

Poseban tematski fokus bio je na umetničkim radovima koji promišljaju postojanje i mogućnosti promene tih klišea i predrasuda.

Naslov takođe sugeriše da i sami umetnički radovi tematski propituju drugačije vizure u odnosu na očekivano i opšte poznato, te da sugerišu nešto drugo u odnosu na ono što se na prvi pogled čini.

Izbor umetnika iz Austrije čine Katrin Bolt, Eva Maria Šartmiler, Hana Primećofer (, Hana Štipl, Julian Turner, Leonard Pil, Mihael Hajndl, Sangam Šarma, Ulrih Rajterer i Valter Kratner.

Izbor umetnika iz Srbije čine Aleksej Sivčević, Andrea Palašti, Boris Burić, Doplgenger (Isidora Ilić, Boško Prostran), Igor Ripak, Ivana Ivković/Marina Marković, Lana Vasiljević, Mariela Cvetić, Mirjana Đorđević Thaler i Tijana Petrović.

Odluku o izboru radova doneo je šestočlani žiri u sastavu: Aleksandra Jovanić, docent Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Dejan Kaluđerović, umetnik, suosnivač organizacije za umetnost i kulturu Verein K iz Beča, Miroslav Karić, kustos, Muzej savremene umetnosti, Beograd, Sanja Kojić Mladenov, viša kustoskinja, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Mirjana Boba Stojadinović, umetnica i Jelena Glišić iz Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.