U trendu

Srpski PEN na međunarodnom kongresu u Indiji

BEOGRAD – Srpski PEN centar aktivno je učestvovao u radu Kongresa Međunarodnog PEN-a, koji je održan u indijskom gradu Pune, rodnom mestu Mahatme Gandija, uz učešće preko 400 pisaca iz celog sveta, među kojima Vida Ognjenović i Gojko Božović.

Razgovaralo se o radu ove globalne federacije pisaca, prevodilaca i urednika, o statusu književnosti i kulture u uslovima globalizacije, kao i o sve izraženijim pritiscima na slobodu govora i izražavanja na različitim tačkama sveta.

Novi mandat na mestu predsednice Međunarodnog PEN dobila je književnica Dženifer Klement, a izabrana su i tri nova potpredsednika: Ngugi Va Tongo, Perumal Murugan i Najantara Sagal.

Primljeni su i novi članovi: Moskovski PEN, Irački PEN, PEN Zelenortskih ostrva, PEN Gvineje Bisao i PEN sa sedištem u australijskom gradu Pertu.

Generalna skupština PEN je usvojila niz rezolucija koje govore o važnim pitanjima savremenog trenutka, od imigacione politike do denuklearizacije, od rezolucija koje u centar pažnje uzimaju autoritarne populističke vlasti u Turskoj ili Mađarskoj, do rezolucija koje govore o opadanju slobode govora u Australiji ili o pitanjima autorskih prava i digitalnih sloboda.

Kongres je posebne panele posvetio raširenom govoru mržnje, ksenofobiji, različitim oblicima cenzure, kao i strategijama vlasti u sve većem broju zemalja da postupcima defamacije ili optužbama za blasfemiju ograniče slobodan i kritički govor, kako u književnosti, tako u klasičnim i novim medijima.

Veliki broj pisaca i novinara nalazi se u zatvorima širom sveta, u različitim zemljama, ali pod vrlo sličnim optužbama za ugrožavanje poretka i stabilnosti, konstatovano je na kongresu.

U saopštenju Srpskog PEN centra se podseća da se samo u Turskoj preko 170 pisaca i novinara nalazilo u zatvoru i da je ovog meseca u Turskoj zakazano na desetine suđenja piscima, novinarima i viđenim intelektualcima kojima će u ime Međunarodnog PEN-a prisustvovati potpredsednik Eugen Šuljgin.

U pripremi za obeležavanje stogodišnjice osnivanja Međunarodnog PEN, pokrenuta je inicijativa za osnivanje Digitalnog arhiva, kao dragocenog izvora za razumevanje istorije moderne svetske književnosti i društvenih okolnosti njenog nastanka.

Srpski PEN centar će za Digitalni arhiv PEN pripremiti materijal kojim će na reprezentativan način predstaviti srpsku književnost modernog doba i istoriju Srpskog PEN centra.

Na Kongresu u Pune predstavljena je Antologija najbolje književnosti u kojoj su zastupljeni pisci iz 42 zemlje sa šest kontinenata, a zamišljena je kao jedinstven projekat predstavljanja i promovisanja savremene svetske književnosti u različitim žanrovima.

Antologija je objavljena na engleskom jeziku, a u njenom ovogodišnjem izdanju objavljen je esej Vide Ognjenović o kiču kao vitalnom faktoru u doba globalizma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar