U trendu

Šta čitaju Britanci i Amerikanci?

Avganistan, Talibani, globalna politika, hemijsko oružje i analize naftne industrije na Bliskom i Srednjem Istoku, bile su sve samo ne popularne teme među čitaocima u Velikoj Britaniji i Americi. Takve knjige su, po pravilu, „skupljale prašinu“ i bile štampane u vrlo malim tiražima. Posle 11. septembra, situacija se potpuno izmenila, a top-liste bestselera najvećih svetskih knjižara prepune su ovakvih, do skora „opskurnih“, naslova.

Najbolji primer koji potkrepljuje ovakvu konstataciju jeste knjiga pakistanskog autora Ahmeda Rašida „Talibani – militantni islam, nafta i fundamentalizam“, za koju je prikupljana građa 21 godinu, a koja je 2000. godine štampana u Londonu i Njujorku u tiražima od po 3.000 primeraka. Do skora, ni ovako mali tiraž nije mogao da se rasproda, a knjiga je bila daleko od polica na kojima se nalaze najtraženija izdanja. Danas, u oba grada knjiga se nalazi na prvom mestu po prodaji među knjigama koje ne spadaju u beletristiku (fiction), a drugo izdanje je štampano u 350.000 primeraka u Njujorku, i 80.000 u Londonu. Ogromno interesovanje će voditi i novim tiražima, ovoga puta u izdanju prestižne američke kuće Yale University Press, a knjiga će biti prevedena na još devet jezika.

Prema rečima autora, knjiga je nastala iz potrebe da se popuni praznina u znanju i informacijama koja je postojala na Zapadu, kada je reč o Talibanima, Avganistanu, i političkim, vojnim i religijskim pitanjima u ovom regionu. Intervjui sa ključnim političkim i verskim ličnostima u Avganistanu i okolnim zemljama, kao i sakupljanje podataka na terenu tokom više od dve decenije, čine ovu knjigu izuzetno relevantnim štivom za razumevanje problematike koja će biti izuzetno aktuelna u godinama koje slede. U trenutku pojavljivanja u knjižarama, međutim, knjiga nije izazvala nikakvo interesovanje. Posle 11. septembra – dramatični preokret. Slična je, u SAD-u, i sudbina knjige Jozefa Bodanskog „Bin Laden“, koja se, posle septembarskih događanja, našla na drugom mestu liste bestselera.

Sa ogromnim interesovanjem se u Londonu očekuje i novembarska premijera filma „Kandahar“ (na slici), iranskog reditelja Mohsena Makmalbafa, koji se dešava u Avganistanu, i govori o ratu, Talibanima i položaju žena u zemlji koja se trenutno zasipa bombama. Uopšte, sve što ima ikakve veze sa navedenim temama, vrlo brzo postaje „hit“, i predstavlja izuzetno profitabilnu robu. Nekom rat, a nekom brat? Knjižari zadovoljno trljaju ruke i iz magacina izvlače zaboravljene naslove koji govore o Talibanima, islamu, nafti i politici na Bliskom i Srednjem Istoku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.