U trendu

Susreti pisaca od 17. do 21. septembra

Beogradski međunarodni susreti pisaca biće otvoreni u četvrtak 17. septembra u 11 sati u Skupštini grada Beograda, a do ponedeljka 21. septembra na manifestaciji će gostovati 34 književnika iz 23 zemlje.

Predsednik Udruženja književnika Srbije (UKS) Radomir Andrić rekao je na konferenciji za novinare da će na programu 52. susreta pisaca biti tematski skupovi, ali i podsećanja na godišnjice i jubileje nekih od najznačajnijih književnih stvaralaca.

Na dan otvaranja 52. Beogradskih susreta pisaca u 10.00 sati biće položen venac na spomenik Ivi Andriću, a u toku manifestacije planirano je i postavljanje reljefa sa likom pisca Janka Veselinovića u prostorijama UKS.

Okrugli stolovi biće posvećeni obeležavanju 750. godišnjice rođenja Dantea Aligijerija, 200. godišnjice slovačkog reformatora Ljudevita Štura, 100. godišnjice rođenja Branka Ćopića i od smrti pisca Milutina Uskokovića, rekao je Andrić.

„Ništa ne počinje od nas, red je da se podstimo naših prethodnika koji su ostavili značajan trag u književnosti“, rekao je Andrić i dodao da će učesnici moći da se osvrnu i na stvaralaštvo Juraja Josipa Štrosmajera i Vladana Desnice, povodom 200. i 100. godišnjice njihovog rođenja.

Na Beogradskim međunarodnim susretima pisaca učestvovaće književnici Zaharije Galo i Ana Santolikuido iz Italije, Rafik Gašimov i Salim Babulaoglu iz Azerbejdžana, Kleopatra Limperi iz Grčke, Peter Mišak i Miroslav Bjelik iz Slovačke, Hajdar Ergulen iz Turske, Vjačeslav Kuprijanov iz Rusije, Džejms Saterlend iz Velike Britanije i drugi autori.

Učesnici Beogradskih međunarodnih susreta pisaca, među kojima su i autori iz Belorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Francuske, Makedonije, Jermenije, Bugarske i Poljske, predstaviće se u četvrtak 17. septembra na književnoj večeri u Narodnom pozorištu u Beogradu, na sceni „Raša Plaović“.

Oni će gostovati i u kulturnim centrima u Požarevcu, Malom Crniću, Kragujevcu, Rači Kragujevačkoj, Zlatiboru, Čajetini, Vrnjačkoj Banji i drugim mestima u Srbiji, a tradicionalno u Beogradu će se predstaviti i pisci iz dijaspore i sa Kosova i Metohije, najavio je Andrić.

U subotu 19. septembra u Mrčajevcima piscu Miroslavu Bjeliku i pesnicima Ivanu Negrišorcu i Radovanu Marinkoviću biće uručena međunardodna nagrada „Povelja Morave“, dok će istog dana u Požegi pesnicima Slavici Jovanović iz Požarevca i Živku Nikoliću biti uručeno priznanje „Pečat kneza Lazara“.

U ponedeljak 21. septembra grupa autora učestvovaće i na međunarodnom saboru duhovne poezije u Centru za kulturu u Rakovici i u manastiru Rakovica, a Beogradski međunarodni susreti pisaca biće zatvoreni istog dana u 16.00 sati u UKS, programom „Šumadijske metafore“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.