U trendu

Svedočanstvo bogate istorije

Zahvaljujući arhitekti Dragomiru M. Acoviću, najboljem poznavaocu grbova, ordenja i znamenja kod nas, svetlost dana nedavno je ugledala knjiga "Heraldika i Srbi". Knjiga osvetljava raskoš i visoke umetničke domete naše istorijske heraldičke baštine i postaje još jedan svedok ozbiljne i velike srpske istorije. Kroz priču o grbovima, koju je Acović počeo da piše pre više od pola veka, saznajemo i gde je bio srpski narod i koliko je u svom vremenu bio značajan.
U opširnom ekciklopedijskom delu dat je pregled srpske heraldike od srednjeg veka pa sve do modernih grbova opština i gradova u Srbiji i novih porodičnih grbova. Bogato opremljena, sa više od 4.000 ilustracija, ova knjiga je na poslednjem sajmu knjiga proglašena za najlepšu. U pitanju je pisano svedočanstvo o istoriji bogatoj znamenjima koja imaju visoke likovne i estetske domete. Likovi od anđela do vladara preko heraldike traju kroz vreme, a njihova znamenja i obeležja govore o određenom istorijskom trenutku. Knjiga je svedočanstvo o zakonima koji su vladali u određenom društvu, pečati kao odličja pravnog kontinuiteta, oružja i oruđa, štitovi i mačevi, ordenje za heroje, religiozna, duhovna i statusna znamenja, zastave slave, zastave pobede…
Osnovna vrlina ove knjige jeste obilje podataka koji će poslužiti kao putokaz ili osnov za dalja istraživanja svima onima koji za to budu imali snage, volje i vremena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.