U trendu

Svet, univerzum, unutraĆĄnje

Knjige iz nama dalekog Japana zanimljive su mnogim naĆĄim čitaocima, jer se radi o kulturi različitoj od naĆĄe, neretko prilično drugačijim pogledima na svet – a opet, za one koji se potrude, ta različitost nije toliko velika da bi bila i nerazumljiva. Jedno od japanskih knjiĆŸevnih dela koja bi svakako vredelo pročitati jeste zbirka priča "Nepomični ĆŸivoti" viĆĄestruko nagrađivanog autora Nacukija Ikezave.
Ova zbirka se sastoji od četiri duĆŸe priče. Prva od njih je nagrađena priča "Nepomičan ĆŸivot", o mladom čoveku koji radi u bojadĆŸijskoj radnji, uĆŸiva u slobodnom ĆŸivotu (odnosno, u tome da se ni za ĆĄta ne vezuje), nema nekih konkretnih planova za budućnost i sklon je posmatranju okoline. U toj radnji on upoznaje joĆĄ jednog radnika, podjednako sklonog posmatranju, koji mu pomaĆŸe jednom prilikom kad slučajno napravi greĆĄku na poslu. Njih dvojica postaju dobri prijatelji, skloni tome da, uz piće u baru, pričaju o najrazličitijim temama, kao ĆĄto su zvezde, putovanja, drveće, planine, ĆŸivot… A onda, taj prijatelj predlaĆŸe glavnom junaku posao sa berzanskim akcijama, i protagonista, najviĆĄe iz radoznalosti, prihvata. Tu bi sad bilo krajnje očekivano da bude i neka berzanska malverzacija, ali, mada jedna prevara postoji, ova priča ni u jednom trenutku ne upada u kliĆĄe, a najvećim delom ostaje o svetu, posmatranju, samoposmatranju, o ljudima koji istovremeno deluju i obično i neobično i zanimljivo.
Druga priča je "Ya chaika" (to su reči kojima se Valentina TerjeĆĄkova, prva ĆŸena-kosmonaut, javila matičnoj stanici), priča o Japancu koji ĆŸivi sam sa ćerkom i, dok je na poslovnom putovanju, prima autostopera. I ovde bi se moglo pomisliti na kliĆĄe o autostoperu-psihopati, ali, između Japanca, njegove ćerke i ruskog autostopera razvija se prijateljstvo, razmenjuju iskustva i uspomene, obične a ipak oneobičene, tu su i snovi i ĆŸelje i maĆĄtanja sva tri lika, posmatranje sveta i preispitivanje sebe… U nekim situacijama maltene moĆŸete da prepoznate sebe, ili vas navedu na razmiĆĄljanja i prisećanja, druge situacije vam budu malo neobičnije, ali ipak ne previĆĄe čudne. Zanimljiva priča o tri veoma interesantne ličnosti, sa krajem koji vas prilično iznenadi.
Treća priča je "Signal sa zemaljske stanice", sa naizgled običnim početkom o mladom tehničaru koji dolazi u rutinsku kontrolu meteoroloơke stanice na malom ostrvu koje trenutno muče veoma nepovoljni i neuobičajeni vremenski uslovi, da bi vremenom skrenula u posmatranje i samoposmatranje, u odnos čoveka i bogova (ne bavi se bukvalno religijom, bogovi mogu biti shvaćeni i kao kosmičke sile) i u način komunikacije između čoveka i bogova.
Četvrta priča ima relativno čest zaplet, o grupi ljudi koji su otiĆĄli da istraĆŸe neko gotovo nepoznato mesto na kome bi moglo postojati značajno arheoloĆĄko nalaziĆĄte, vratila su se samo dva člana ekipe, od kojih je jedan ispričao svoje, ali je drugi, od kojeg se očekivalo da dopuni priču onim ĆĄto je prvom nedostajalo jer nije ni stigao do tog mesta, zatvoren u instituciju za mentalno obolele, nesposoban da govori i da objasni ĆĄta su naĆĄli. Priču pratimo iz vizure tog drugog i saznajemo o tom otkriću – u suĆĄtini, to otkriće nije niĆĄta ĆĄto na neki način nije već viđeno u knjiĆŸevnosti, naročito u pričama naučne fantastike, ali je pripovedačko umeće toliko da priča neće biti dosadna čak ni onima koji su sličan zaplet videli nebrojeno mnogo puta.
"Nepomični ĆŸivoti" je zbirka majstorski ispričanih priča o ljudima običnim, a opet oneobičenim, sa zapletima koji navode na već viđeno da bi postali neĆĄto sasvim drugačije, zbirka koja vas navodi na razmiĆĄljanje, na sanjarenje, na to da paĆŸljivije pogledate svet oko sebe i da se sa joĆĄ većom paĆŸnjom zagledate u sebe same. Ukoliko volite majstorsko umeće pripovedanja u kome nema nijedne reči viĆĄka, svaka je na svom mestu, a svaka priča vam donese bogatstvo čitavog jednog univerzuma – u ovoj zbirci ćete izuzetno uĆŸivati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar