U trendu

Svetislav Goncić: Postavljamo „Majstora i Margaritu“ u Narodnom pozorištu

BEOGRAD – Upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Goncić kazao je Tanjugu da nacionalna kuća u 2023. godini postavlja predstavu „Majstor i Margarita“ Mihaila Bulgakova, kao i da će predstavom „Korsar“ obeležiti prvi vek baleta u Srbiji.
Govoreći o planovima za ovu godinu, Goncić je Tanjugu otkrio da je „Mastor i Margarita“ izabran kao veliko delo svetske literature, kao i da će Narodno pozorište raditi i još jedan, ovaj put domaći klasik „Očevi i oci“ Slobodana Selenića.
„Što je dobra ideja za nas, pa ćemo tako otvoriti vrata i drugim modernim klasicima“, naglasio je Goncić.
Podsetivši da su u 2022. godini imali premijeru predstave „Deca“ Milene Marković, Goncić je ocenio da Narodno pozorište mora da odgovori vremenu i publici, i da pronalazi „neke nove klasike koji će jednog dana biti osnova na kojoj će stajati budućnost ovog teatra“.
Podsetivši da Narodno pozorište u 2023. obeležava 100 godina postojanja srpskog baleta, Goncić je dodao da će povodom jubileja biti izvedena premijerno predstava „Korsar“.
Goncić je rekao da nacionalna kuća ima novu upravu baleta, da vodi računa o mladim ljudima i da predstoje „još neki potezi koji će u strukturi poboljšati kvalitet rada“.
Ocenivši da „ne postoji način da pozorište dobro radi, a da nema tehničke uslove i dobre međuljudske odnose“, Goncić je podsetio da su 2022. u zgradu
uveli centralno grejanje.
Prema njegovim rečima, to je kapitalni poduhvat jer nacionalna kuća više nije na prljavim tehnologijama.
„Spremamo se da radimo kompletno gledalište, što je veliki zahvat, i ono što nije rađeno od devedesetih – kompletna vodovodna mreža. Moraju da se stvore uslovi“, rekao je Goncić.
„Želimo samo da radimo normalno i vredno, i da pravimo dobar odnos sa našom publikom“, istakao je Goncić.
Upravnik Narodnog pozorišta je podsetio i na nedavno pokrenutu saradnju, u okviru inicijative „Otvoreni Balkana“, sa Nacionalnom operom i baletom iz Skoplja, Nacionalni teatrom operom i baletom iz Tirane i Makedonskim narodnim teatrom.
Goncić je istakao „sjajnu saradnju“ sa Tiranom i Skopljem, pored toga Narodno pozorište je potpisalo ugovor o saradnji sa Bugarskom, a predstoji i sa Rumunijom, dok u januaru dolazi u goste Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba.
„Čini mi se da smo prepoznajući te, kulturološke granice, koje su mnogo šire od administrativnih, pružamo ruku prijateljstva svim zemljama koje su u našem okruženju“, ocenio je Goncić.
Osvrćući se na 2022. Goncić je naglasio da je bila „vrlo ispunjena“, završena je premijerom opere „Turnadot“ koja je bila „jako teška i komplikovana za izvođenje, ali je pravo uživanje za publiku“.
Goncić je dodao da o reditelju „Turandota“ Mariju Pavlu Del Monaku misli „sve najbolje“ i dase gost Rozario Spina „fantastično uklopio“.
Narodno pozorište „predstavlja simbol kulture ove zemlje“, a njegovi poslenici mraju biti „aposlutno posvećeni i odgovorni“.
„I nijednog trenutka ne smemo da budemo mesto za realizaciju ličnih interesa, već samo interesa ove kuće“, istakao je Goncić.
Prema njegovim rečima, ciljevi Narodnog pozorišta „nisu toliko ambicije koliko potreba da se radi dobro, umetnički bodro i ozbiljno“, što podrazumeva dobru međusobnu komunikaciju, kao i sa publikom.
„Mnogo naših kolage je prošlo kroz ovu ustanovu u njenoj istoriji. Na njihovim leđima mi stojimo“, naglasio je Goncić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.