U trendu

Tatjana Tatić danas prvi put u baletu “Evgenije Onjegin”

BEOGRAD – Balet Petra Iljiča Čajkovskog “Evgenije Onjegin” biće izveden večeras na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, kada će poznata solistkinja baleta Tatjana Tatić prvi put nastupiti u ulozi Tatjane, saopštilo je to pozorište.

Jedna od najvećih srpskih balerina i koreografkinja Lidija Pilipenko uradila je libreto, koreografiju i režiju, a projekat je premijerno izveden krajem 2017. godine.

U naslovnoj ulozi je Jovan Veselinović, Tatjaninu sestru Olgu tumači Ada Raspor, Lenski je Nikola Bianko, a učestvuje celokupni ansambl Baleta.

Pilipenko je sa maestrom Đorđem Pavovićem uradila i izuzetan izbor muzičkih kompozicija Čajkovsog, dok je čuveni roman Aleksandra Sergejeviča Puškina dočaran pokretom na nov, jedinstven način, adekvatnim koreografskim izrazom.

Predstava u scenografiji Borisa Maksimovića i kostimima Katarine Grčić Nikolić je inspirisana istoimenim biserom ruske književnosti, satiričnim remek-delom ranog 19. veka i realizovana u formi celovečernjeg baleta u dva čina.

Delo najpoznatijeg ruskog kompozitora poznog romantizma predstavlja glavne junake – mladi aristokrata Onjegin, strastveni mladi pesnik Lenski, šarmantna i simpatična Olga i njena starija sestra Tatjana, slojevita i melanholična osoba, opsednuta romantičnim knjigama.

Tatjana Tatić je od 2013. godine u angažmanu Baleta Narodnog pozorišta gde je ostvarila glavne uloge u raznim baletima – “Kopelija“, „Puškin“, „Don Kihot“, „Uspavana lepotica“, „Krcko Oraščić“, „Labudovo jezero“.

Sa produkcijom velikog ruskog baletana, koreografa i glumca Sergeja Polunjina, umetnica je tokom 2019. godine igrala u komadima “Romeo i Julija” (Verona), „Fraudulent smile“ (Tel Aviv) i „Little Red and the Wolf“ (Moskva).

U karijeri je do sada gostovala u mnogim zemljama – Nemačka, Italija, Belgija, Holandija, Kina, Izrael, Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Bugarska, Slovačka, Engleska, Sicilija, Rusija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.