U trendu

Teatar u tvrdjavi od subote u Smederevu

Petodnevnu pozorišnu manifestaciju „Teatar u tvrdjavi“ otvoriće sutra, u subotu, u citadeli despota Djurdja Brankovića jedan od najpopularnijih mjuzikala 20. veka, „Violinista na krovu“ u koprodukciji Srskog narodnog pozorišta i Novosadskog pozorišta Újvidéki Színház.

Tekst je preveo i prepevao Ivo Juriša, reditelj je Atila Bereš, iz Bukurešta, a premijerno je izvedena u maju 2015. Muziku će izvesti „Budapest klezmer bend“ koji u istom sastavu svira od 1990. godine.

Reditelj Atila Bereš zapisao je da je komad pre svega ljudski i duboko human, s više izuzetnih karaktera i uloga.

Bereš je rekao i da su ga pre nekoliko meseci pitali koja je svrha da dve pozorišne trupe glume zajedno, i da sada može da kaže da je ta odluka jako dobra – i za glumce, i za njega, te da se nada da je dobra i za Srpsko narodno pozorište.

Medju nekoliko novina „Teatra u tvrdjavi“ je i to da nema selektora, već je predstave odabrao umetnički savet koji čine glumica Jelena Stajkovac, teatrolog Zoran Maksimović, novinarka Tanja Nježić i pisac Goran Ibrajter, ali nije objavljeno ko je sačinio saziv Umetničkog saveta i kako su birane predstave, odnosno kakav je bio kriterijum za to.

Do pre nekoliko dana nije se znalo da li će festivala biti, a konferencije za novinare nije bilo, što je sasvim drugačije nego u vreme kada je Vida Ognjenović, idejni tvorac Pozorišnih svečanosti u Smederevu, bila predsednica Saveta festivala, a novinari su redovno obaveštavani o izboru predstava i održavanju festivala.

Potom je lokalna vlast uskratila novac „Tvrdjava teatru“ i pokrenula „Teatar u tvrdjavi“, a selektor je bio  dramski pisac Radoslav Pavlović, savetnik tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.