U trendu

Tenor Zoran Todorović nastupio u operi „Toska“ u NP

BEOGRAD – Jedan od deset vodećih svetskih tenora današnjice Zoran Todorović nastupio je večeras u ulozi Kavaradosija u operi „Toska“ Đakoma Pučinija, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Todorović ima izuzetnu karijeru u inostranstvu i nastupao je na prestižnim operskim scenama širom sveta, a ranije je u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug kazao da „oseća veću tremu u Beogradu, nego u Parizu“.

Pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović, naslovnu rolu pevala je prvakinja Opere Jasmina Trumbetaš Petrović, dok se u ulozi barona Skarpije našao bariton Nikola Mijailović bariton svetskog aktuelni direktor Opere nacionalnog teatra.

Radnja opere, koja predstavlja mesto stalnog preplitanja političkih i ljubavnih intriga, dešava se u Rimu juna 1800. godine, u vreme Napoleonovog proboja u Italiju i pretnje preotimanja tog grada od tadašnjeg Napuljskog kraljevstva.

Glavni junaci priče su strastvena i impulsivna diva Florija Toska, romantični, slobodoljubivi i zaljubljeni slikar Mario Kavaradosi i vlastoljubivi i beskrupulozni šef policije, baron Skarpija.

U podeli su večearas bili i Mihailo Šljivić, Vuk Matić, Darko Đorđević, Gavrilo Rabrenović, Sveto Kastratović i Lenka Maksimović. U predstavi su učestvovali Hor i Orkestar Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Scenografiju je kreirao Miraš Vuksanović, a kostime Katarina Grčić Nikolić.

„Toska“ je prvi put izvedena 14. januara 1900. godine u Teatro Costanzi u Rimu.

Srpska praizvedba održana je 10. januara 1914. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar