U trendu

Tok istorije

Tematski opseg kojim se bavi knjiga "Dani koji su promenili svet" Hajvela Vilijamsa jesu svi oni turbulentni događaji koji su imali silinu, pokretačku snagu i uticaj da promene istorijske tokove ili da bace sasvim novu svetlost na nešto o čemu smo mislili da mnogo toga već znamo. Autor knjige opredelio se za izbor 50 različitih datuma i preko dana koje izabrao pokriven je period koji se proteže od daleke prošlosti i grčke civilizacije pa sve do novijih kriza koji se manifestuju sukobima između zapadne civilizacije i Bliskog istoka.
Naravno, pokretački događaji ne moraju uvek da budu velike bitke, svrgavanja sa vlasti tiranina ili krvava ubistva i revolucije. Ponekad su točak istorije pokretali i manje značajno događaji i otkrića čiji se značaj osetio tek mnogo godina kasnije. Zbog toga knjiga posvećuje pažnju Isaku Njutnu, Albertu Ajnštajnu, Aleksandru Grejemu Belu, spuštanje letelice "Apolo" na Mesec ali i pojavu Bila Gejtsa, osnivača "Majkrosofta". Pored istorijsko-naučnih događaja, Vilijams obraća pažnju i na religijske aspekte, govoreći o sudbini dva važna čoveka iz dve velike i različite religije – Isusa Hrista i proroka Muhameda.
Zaključno sa 11. septembrom 2001. i napadom na njujorške kule bliznakinje, knjiga "Dani koji su promenili svet" pokazuje nam u pojedinim detaljima koliko je zapravo fascinantna istorija sveta u kojem živimo. Svaka priča dokumentovana je i fotografijama aktera i savremenika opisanog događaja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.