U trendu

Tri filma sa festivala u Kanu premijerno na 27. FAF-u

BEOGRAD – Direkcija 27. Festivala autorskog filma (FAF) otkrila je danas još tri ostvarenja sa filmskog festivala u Kanu koji će se naći u selekciji od 26. novembra do 3. decembra, a to su „Memorija“, „Petrovi u gripu“ i „Ahedino koleno“.

Centralna lokacija festivala je Kombank Dvorana, dok će se program odvijati i u ostalim salama u Beogradu i u drugim gradovima u Srbiji.

Film „Memorija“ reditelja Apičatponga Virasetakula osvojio je Nagradu žirija u Kanu, a sam autor je najpoznatiji po ostvarenju „Ujka Bunmi koji može da se seti prošlih života“ – laureat „Zlatne palme“ 2010. godine.

Drama pripoveda o junakinji Džesiki (glumica Tilda Svinton) koja pati od nesanice otkad ju je jednog jutra probudio jak zvuk u zoru.

Ovogodišnja kanska Nagrada direktoru fotografije za tehnički doprinos dodeljena je ostvarenju „Petrovi u gripu“ ruskog reditelja Kirila Serebrenikova.

Film je zasnovan na romanu „Petrovi u gripu i oko njega“ Alekseja Saljnikova i prikazuje apsurdno i halucinogeno putovanje kroz jedan dan u životu strip crtača u postsovjetskoj Rusiji.

Film „Ahedino koleno“ Nadava Lapida iz Izraela, dobitnika Nagrade žirija u Kanu prikazuje prikazuje istaknutog reditelja koji ulazi u dve bitke iz kojih ne može da izađe kao pobednik: jednu protiv smrti slobode u njegovoj zemlji, drugu protiv smrti njegove majke.

Za film „Sinonimi“ režiser je osvojio „Zlatnog medveda“ na festivalu u Berlinu 2019.

Prateći svetske trendove, deo programa FAF-a će se odvijati i u onlajn formatu na poznatoj filmskoj platformi „MojOFF“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.