U trendu

Tvrđava Fetislam u Kladovu uskoro u novom ruhu

BEOGRAD – Posle uspešne obnove Golubačkog grada Evropska unija je nastavila sa obnavljanjem utvrđenja na Dunavu, a na red je došla tvrđava Fetislam u Kladovu, čija je revitalizacija počela na proleće ove godine. Tursko utvrđenje iz šesnaestog veka dobija opet svoj pređašnji izgled, ali namena će biti promenjena. Vojnička fortifikacija će postati još jedan turistički dragulj Donjeg Podunavlja, a meštani Kladova opet će moći da uživaju na koncertima uz Dunav.

Prilikom posete gradilištu Aleksandar Bec, vođa projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam, kroz koji se odvija rekonstrukcija tvrđave, izjavio je da radvi na Fetislamu idu veoma dobro, te da će uskoro biti završeni Varoš kapija i lagumi, a krajem meseca počeće i radovi na Letnjoj pozornici.

„Završetak svih radova očekuje se u julu sledeće godine“, kazao je Bec.

Nevenka Boldorac, šef kabinete predsednika Opštine Kladovo kaže da se Kladovljani verovatno najviše raduju obnovi letnje pozornice koja je dugo bila glavno kulturno stecište Opštine. „Mnogi od objekata koji su imali vojnu namenu, preobražavaju se u kulturne i umetničke prostore koji će služiti turizmu, ugostiteljstvu i u ostale svrhe budućim turistima i posetiocima ovog lokaliteta“, navela je Boldorac.

Pored same rekonstrukcije, izvršena su i neophodna arheološka iskopavanja, Bec napominje da tokom renoviranja istorijskih građevina uvek ima iznenađenja, te navodi:“ A mi smo imali sreću da pronađemo tursku kaldrmu iz osamnaestog veka, kojom ćemo još više zadržati autentičan izgled“.

Srednjovekovna tvrđava Fetislam u Kladovu ponovo će biti atraktivna za brojne turiste kada se završi rekonstrukcija ulazne kapije, laguma, letnje pozornice i dve kule na obali Dunava. Radove sa 1,3 miliona evra finansira Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ kroz projekat #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar