U trendu

U Novi Sad vraćena ukradena slika Vlaha Bukovca

NOVI SAD – Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, dočekali su danas u Novom Sadu sliku Vlaha Bukovca „Blagoveštanski sabor u Sremskim Karlovcima 1861“.

Slika je ukradena 1993. godine iz dvorca Dunđerski u Čelarevu, a u utorak je u Cirihu predata predstavnicima Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije i Muzeja Vojvodine i to nakon uspešne međunarodne tužilačke i policijske akcije.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović kaže da je reč o delu koje predstavlja kulturno nasleđe Srbije i ima izuzetan značaj za Vojvodinu i celu našu zemlju, jer prikazuje jedan od značajnijih događaja za srpski narod u dugoj borbi za slobodu i ujedinjenje.

„Kao narod dugujemo zahvalnost svima koji su učestvovali u akciji pronalaženja slike, jer je ona pravo svedočanstvo o događajima sa Blagoveštanskog sabora, na kojoj vidimo velikane Srpske Vojvodine koji su nosioci ideja jedinstva, zajedništva i ideje koja je krunisana u novembru 1918.godine – ideje prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji“, istakao je Mirović.

Ministar Vulin zahvalio je Tužilaštvu za organizovani kriminal i SBPOK-u, koji su pronašli sliku i vratili je srpskom narodu.

„Slika ima veliku umetničku vrednost, ali mnogo veći od toga je njen kulturno-istorijski značaj i sećanje na Srbe kakvi su bili – jedna hrabra i istorijska generacija, čijim radom je započeta i nastavljena naša borba za ujedinjenje“, rekao je Vulin.

Direktorka Muzeja Vojvodine Tijana Stanković Pešterac navela je da je današnji dan istorijski trenutak.

„Ovo je dan za pamćenje kako za Muzej, tako i za našu zemlju. Hvala Pokrajinskoj vladi, koja je izdvojila sredstva za povratak ove slike u Srbiju“, kazala je Stanković Pešterac.

Umetničko delo „Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861“ biće izloženo u Muzeju Vojvodine sutra od 10 do 18 časova, a u narednom periodu biće deo stalne muzejske postavke.

Dalmatinski slikar Vlaho Bukovac (1855-1922) bio je omiljeni slikar vladara sa naših prostora. Na slici je prikazan sabor Srba u Austrijskom carstvu koji je održan 2. aprila 1861. na dan crkvenog praznika Blagoveštenje.

Zaključci Blagoveštenskog sabora ostali su značajno uporište u utvđivanju srpskih zahteva u narednim decenijama.

Kao treći po redu politički sabor Srba u Ugarskoj, ima posebno mesto u istoriji srpskog naroda.

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala Srbije i švajcarsko tužilaštvo pokrenuli su istražni postupak protiv četiri lica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.