U trendu

U Seni blizu Lamanša primećen kit od 10 metara

PARIZ – Mesec dana nakon što je bolestan kit orka uginuo u Seni u istoj je reci nadomak Lamanša primećen kit Minke dugačak 10 metara, saopštile su lokalne vlasti.

„Ovo je bez presedana“, izjavila je Rojtersu Delfin Eloa, direktorka Instituta za istraživanje sisara GEČ nakon što je njen tim potvrdio izveštaje podeljene na društvenim mrežama o tome da je sasvim moguće da takva životinja kruži u slatkovodnoj oblasti Normandijskog mosta blizu Avra.

Eloa je dodala da iako brazdeni kitovi nisu neuobičajeni u Lamanšu, prvi put je sada sisar te vrste primećen kako pliva u Seni.

Njega su prvi danas primetili mornari, saopštila je kancelarija prefekture Sen-Maritim, dodajući da je odmah nakon toga održan hitan sastanak sa istraživačima i državnim zvaničnicima kako bi se razgovaralo o snimcima sisara.

Tim je potvrdio da je verovatno reš o odraslom kitu koji pripada brazdenoj podvrsti, da je dugačak oko 10 metara, te da se čini da je dobrog fizičkog stanja.

Prošlog meseca, u Seni je primećen bolestan i četiri metra dugačak mužjak orke, koji je preminuo nakon što ekipe stručnjaka nisu uspele da ga odnesu nazad do Lamanša, a Eloa je danas izjavila: „Moramo apsolutno obezbediti da se to ne ponovi“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.