U trendu

U Zrenjaninu otvorena izložba Beogradski atlas Jovana Cvijića

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić otvorio je u Salonu Narodnog muzeja Zrenajnin izložbu „Beogradski atlas Jovana Cvijića“ koju čini originalan muzejski materijal iz Muzeja grada Beograda – Legata Jovana Cvijića.

Ideja da se izložba postavlja i van Beograda, po rečima predsednika SANU, jeste da ona mora da se vidi na prostoru na kom žive gradjani ove države, a, kako je naveo, izložba u Zrenjaninu podjednako je značajna, ako ne i značajnija od one koja je održana u Beogradu.

Kostić je sinoć rekao da Cvijićev legat, kao i zaostavština mnogih umnih i značajnih ljudi Srbije, nisu dovoljno istraženi i da čekaju na red da ih njihovi potomci pogledaju i saznaju o čemu su oni razmišljali.

„Nisam, nažalost, znao da u Zrenjaninu postoji i uspešno radi ovakav muzej, s ovakvim entuzijastima, i da ovaj grad ima nešto na čemu ja, kao Beogradjanin mogu da budem, dozvolićete mi, ljubomoran. Naučio sam, dakle, ovde koliko mi svi jedni o drugima malo znamo, kao što smo malo znali o jednom Jovanu Cvijiću. Mislim da je, posle izložbi u Beogradu i Novom Sadu, Cvijić ovde takodje na pravom mestu“, rekao je Kostić.

Izložba je nastala 2015. godine povodom obeležavanja 150 godina od rodjenja akademika Jovana Cvijića u organizaciji Srpske akademija nauka i umetnosti, Geografskog instituta „Jovan Cvijić“ SANU i Muzeja grada Beograda.

U Muzeju u Zrenjaninu izložba će  biti otvorena do 30. aprila 2016. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar