U trendu

“Ujka Vanja” na 70. Festivalu profesionalnih pozorišta

VRŠAC – Predstava “Ujka Vanja” prema antologijskoj drami Antona Pavloviča Čehova, u režiji Andreja Nosova, nakon godinu dana pauze biće odigrana 25. aprila u Narodnom pozorištu “Sterija” iz Vršca, u okviru jubilarnog 70. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine.

Moderno čitanje klasika ruske dramske književnosti publika može gledati i sutra uveče na redovnom repertoaru NP “Sterija”, koja je koproducent projekta u saradnji sa Hartefakt fondom, čiji je osnivač upravo reditelj Andrej Nosov.
„Mi smo imali pozorište, a onda ga nismo imali dugo, i to je bilo stvarno strašno. Naravno da se veoma radujem što ćemo ponovo da igramo i ‘Ujka Vanju’, koga smo igrali svega nekoliko puta posle premijere“, izjavio je glumac Branko Cvejić povodom povratka ove predstave na repertoar teatra i zbog učešća na festivalu.

„Radujem se uopšte da radim nakon pauze. Nadam se da će radovati i publika koja nije gledala predstavu“, istakao je Cvejić, koji u tom komadu igra ulogu Serebrjakova.

Naslovni lik – ujka Vanju tumači Nemanja Oliverić, stalni član pozorišta “Boško Buha”, prisutan u raznim TV serijama (“Komšije”, “Kalkanski krugovi”), a ostale role igraju: Katarina Marković, Mina Obradović, Stefan Bundalo, Monika Boldovina Bugle, Dojna Andrejević Petrović i Jovan Jelisavčić.
U ovom savremenom čitanju “Ujka Vanje” fokus je na atmosferi vrućine i zapare, što je idealan izgovor za ne-delanje likova u drami.

Poseta vlasnika imanja, Serebrjakova, izaziva lenjost – svi prestaju da obavljaju uobičajene poslove da bi mu ugađali, a prisustvo njegove prelepe žene Jelene Andrejevne i njena želja za promenom, teraju ih na preispitivanje i podsećanje na propuštene šanse za boljim, ispunjenijim životom.
Glumci predstave doprineće da se čitanje Čehovljevog teksta pred festivalskom publikom izvede u jednom novom i drugačijem svetlu.

U autorskom timu su još dramaturg Mina Ćirić, koja je pisala adaptaciju drame, dok kostim, scenografiju i muziku u predstavi potpisuju zajednički Selena Orb i Draško Adžić.

Razni komadi Čehova (“Galeb”, “Višnjik”, “Tri sestre”) su se igrali ili se još igraju u pozorištima Beograda i Srbije, a od aktuelnih je upravo “Ujka Vanja” u verziji reditelja Egona Savina, na repertoaru JDP-a, gde glavnog junaka tumači Branislav Lečić.

Takođe, rediteljka Tatjana Mandić Rigonat postavila je njegov komad ”Ivanov”, koji se dugi niz godina sa uspehom igra u Narodnom pozorištu u Beogradu, a osvajao je i mnoge nagrade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.