U trendu

Umetničko uređenje

Umetnost uređivanja stana priča je za sebe, ali kada treba okačiti neko umetničko delo na neki od zidova u stanu, umetnička igra počinje da se duplira. Osnovna zamisao je svakako da se istakne lepota određenog umetničkog dela. Osnovno pravilo je, takođe, da slika bude u visini očiju osobe prosečne visine (oko 170 cm), odnosno svakako je bolje da bude nešto niže postavljena nego da stoji previsoko. Poželjno je da slika bude okačena na dva eksera, odnosno dve kuke, kako bi bila stabilnija. Ukoliko se nalazi pod uglom, vodite računa o tome da dobro pričvrstite njen donji deo za zid. Preporučuje se inače da većina slika bude nagnuta unapred, jer se na njih neće reflektovati svetlost i taložiiti prašina.
Ako želite da postavite samo jednu sliku na zid, neka ona bude većih dimenzija, jer manja neće doći do izražaja. Da bi se što bolje uklopila u prostor, najbolje je da je okačite iznad nižih komada nameštaja (komoda, stočića, troseda). Da biste naglasili neko umetničko delo, zid na koji je postavljeno možete okrečiti u svetliju nijansu boje koja preovladava na slici. Ukoliko treba da postavite više slika različitih diomenzija, trebalo bi da ih postavite na različitu visinu. Veliku sliku (tj. onu koja se vidi iz svih krajeva prostorije) idealno je da pozicionirate na visinu od oko dva metra, i to pod uglom, tako da gornji deo bude nagnut napred. Male slike, koje se gledaju izbliza, trebalo bi da budu u visini očiju. Pravilo je da razmak između slika bude od pet do petnaest centimetara.
Dela različitih autora trebalo bi uskladiti po motivu, bojama i ramu. Veće slike je bolje postaviti iznad manjih. Dela sa izrazito velikim ramom bolje se uklapaju u prostor kada su okačena visoko. Prilikom odabira zida na koji ćete okačiti sliku, bitno je da vodite računa o vlažnosti, zagrevanju i njegovoj osvetljenosti prirodnim i veštačkim svetlom. Nikada ne postavljajte dela na prolaznim mestima, kao što je hodnik i stepenište, jer se na njima neće zadržavati pogledi gostiju, kao ni blizu grejnih površina, da se dela ne bi oštetila.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar