U trendu

Umro glumac Pero Kvrgić

Hrvatski pozorišni, filmski i televizijski glumac Pero Kvrgić umro je u 94. godini, u Zagrebu, objavili su danas hrvatski mediji.

Kvrgić je rodjen 1927. godine u tadašnjim Srpskim Moravicama, u Gorskom kotaru, a 1944, kao sedamnaestogodišnjak pridružio se partizanskim pozorišnim grupama „Ivan Goran Kovačić“ i „August Cesarec“ o čemu je često i rado pričao.

Od 1950. do 1954. član je ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, nakon čega odlazi u Zagrebačko dramsko kazalište, danas „Gavella“, da bi se potom vratio u HNK gde je dočekao penziju.

Kvrgić je glumio u više od 50 filmova, a u pozorištu je tokom karijere odigrao gotovo 200 uloga. Predstava „Stilske vežbe“ u kojoj igrao sa Lelom Margitić od 1968. najduže je izvodjena predstava na svetu s istim glumačkom postavom.

Kvrgić je dobitnik brojnih nagrada, medju kojima i nagrade „Vladimir Nazor“ za životno delo. Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao ga je Redom kneza Branimira za izuzetan i dugogodišnji doprinos kulturi Hrvatske.

Legendarni glumac poslednje godine života proveo je u domu za starije osobe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.