U trendu

Unuka Karla Maldena: Pevao nam je „Tamo daleko“

Legat slavnog holivudskog glumca srpskog porekla Karla Maldena otvoren je danas u Jugoslovenskoj kinoteci.

Kinoteka je time postala bogatija za neke lične predmete i uspomene iz duge i plodne karijere slavnog američkog glumca, oskarovca Karla Maldena, rođenog kao Mladen Sekulović (1912-2009), koje je toj instituciji predala njegova unuka Emili Dornen.

Dornen je izjavila danas da je počastvovana što je u Beogradu i da je to njen prvi dolazak u Evropu. Ona je istakla da bi njen deda bio ponosan na nju što je u njegovoj Srbiji i dodala da oseća njegovo prisustvo ovde.

„Za mene on je bio samo deda, porodičan čovek i često zbog toga zaboravljamo koliko je značio drugim ljudima“, rekla je Dornen, prisetivši se da je bilo zanimljivo odrastati uz tog ponosnog, a istovremeno skromnog čoveka.

„Bilo je zanimljivo videti ga u filmu ili na televiziji, jer je bio veoma prisutan u našim životima, prisustvovao je na porodičnim večerama, dolazio na moje utakmice. Bio je ponosan na svoje srpsko poreklo i svakog avgusta imali smo srpski piknik i pevao nam je ‘Tamo daleko'“, ispričala je Dornen.

Holivudski producent, srpskog porekla Dan Tana je rekao da je Karl Malden od prvog do poslednjeg dana živeo kao ponosan Srbin.

„Bio je vrlo ponosan na svoje poreklo i najveći ambasador Srbije. Karl je u umetnosti bio ono što je danas Novak Đoković u sportu ili što je Nikola Tesla bio u nauci“, naglasio je Tana.

On je pomenuo da je sa Mladenom bio prijatelj preko 50 godina  i za sve to vreme, „Karl je bio Srbin, a on Jugosloven“.

„Pred smrt 2009. kada Jugoslavije više nije bilo, on mi kaže: Sad možeš da budeš Srbin, ne moraš više da budeš Jugosloven“, dodao je Tana, naglasivši da je Malden sve ostavio svojoj ženi i deci sa željom da deo toga bude poklonjeno Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.