U trendu

UO FCS postavlja i razrešava Vlada Srbije, a ne udruženja

BEOGRAD – Povodom izjave Dragana Bjelogrlića da optužbe za korupciju koje je na njegov račun uputio reditelj Predrag Antonijević, imaju veze s nekakvom „smenom“ Upravnog odbora Filmskog centra Srbije (FCS) koju je inicirala Grupacija za kinematografiju, FCS je danas uputio dopis u kome se, kako se ističe, „Bjelogrlić i javnost podsećaju da UO FCS postavlja i razrešava Vlada Srbije, a ne bilo kakva udruženja“

U dopisu se dalje navodi da „UO FCS čine nagrađeni filmski kritičari, istoričari filma i filmski radnici koji su vrlo kompetentni u svom radu, o čemu svedoče i rezultati FCS“

„Pomenute afere i optužbe se rešavaju pred pravosudnim organima, a ne tako što se u njih uvlače drugi, naročito ne institucije kulture od nacionalnog značaja. Filmski centar Srbije se mukotrpno bori da transparentno radi i da bude otvoren za sve umetnike, a ne samo za pojedinačne lobističke grupe, i biće u tome istrajan“, navodi se u dopisu FCS-a i dodaje da „ocenu da li je u tome i uspešan može dati samo Vlada Srbije.

„Svoj kredibilitet sačuvaćemo, između ostalog, i tako što nećemo dozvoliti da budemo deo ličnih afera i poslovnih interesa“, piše na kraju dopisa iz FCS koji je potpisan sa UO FCS i Gordan Matić, direktor FCS.

Reditelj Predrag Antonijević optužio je kolegu reditelja, producenta i glumca Dragana Bjelogrlića da mu je početkom 2016. godine nudio mito da podrži film „Jesen samuraja“, što je Bjelogrlić nedavno demantovao za „Blic“.

Beogradski dnevnik je objavio da je Antonijević dostavio medijima i prepisku s Bjelogrlićem iz 2016. godine, u kojoj se govori o tome „da bi moglo da se zaradi 100 soma“, a u mejlu se vidi i da Antonijević to kategorički odbija.

Kreator i idejni tvorac serije „Senke nad Balkanom“ i mnogih drugih filmskih i serijskih ostvarenja koji su obeležili prethodne godine, tvrdi da je ta prepiska lažirana.

„Nikada takvu prepisku nisam vodio sa Antonijevićem, niti sam mu nudio mito. Kako je došlo do toga da se lažira prepiska od pre četiri godine biće utvrđeno u sudskom postupku i pred nadležnim organima. Zašto se ovaj gnusni napad na mene pojavio baš sada“, zapitao se Bjelogrlić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.