U trendu

Ustanovljena regionalna književna nagrada „Štefica Cvek“

BEOGRAD – Udruženje “Pobunjene čitateljke” dodeliće u januaru naredne godine upravo ustanovljenu regionalnu književnu nagradu „Štefica Cvek”, saopšteno je iz direkcije tog uduženja iz Beograda.

Kako navode, odluka da se nagrada nazove po liku iz romana Dubravke Ugrešić “Štefica Cvek u raljama života”, doneta je ne samo zato što je autorka prva žena dobitnica NIN-ove nagrade, već i zbog toga što je u pitanju klasik jugoslovenske književnosti i neizbežan deo regionalne feminističke lektire.

“Pobunjene čitateljke” za naziv ove nagrade dobile su odobrenje od same autorke kultnog romana.

Godinama unazad ovo udruženje prati domaću i regionalnu književnu produkciju i intervenišu u prostoru javne kulturne politike koji često zanemaruje žensko stvaralaštvo.

Ove jeseni odlučile su da nastave rad na afirmaciji ženskog stvaralaštava, a jedna od ključnih aktivnosti u tom pravcu jeste osnivanje spomenute književne nagrade.

Osnivanje nagrade podrazumeva istraživanje regionalne književne scene i prikupljanje preporuka knjiga od 50 kulturnih radnika i radnica iz zemalja regiona, kao što su pisci, kritičari, urednici, novinari.

Nagrada „Štefica Cvek” ustanovljena je kao regionalno priznanje, a ove godine pokrivaće prozne knjige objavljene od 1. januara do 1. decembra 2021.

“Pobunjene čitateljke” na osnovu obavljenog istraživanja i analize preporuka neće dodeliti samo jednu nagradu, već će napraviti izbor knjiga za koje smatraju da su vredne pažnje, jer samo priznanje nije takmičarskog karaktera.

Fokus će biti na proznim ostvarenjima – romani i zbirke kratkih priča, pobunjene književnosti, odnosno književnosti koja se bavi ženskim, feminističkim i drugim temama, ali su dobrodošla i dela manjinske književnosti, kao i dela koja su estetski inovativna.

Osnivanje nagrade „Štefica Cvek” podržali su USAID, Evropska unija, Nacionalna koalicija za decentralizaciju i Fondacija “Jelena Šantić”.

Udruženje “Pobunjene čitateljke” postoji od 2014. godine.

Misija udruženja je ohrabrivanje mladih kritičarki da svojim radom istupe u javnost i intervenišu u postjugoslovenskom književnom polju koje je, kako smatraju, često pod uticajem patrijarhalnih, seksističkih ili nacionalističkih obrazaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.