U trendu

Užice: Jugoslovenski pozorišni festival od 1. do 7. novembra

UŽICE – Sve karte za Jugoslovenski pozorišni festival rasprodate su za jedan dan i to pre objavljivanja takmičarske selekcije predstava, a prestižna teatrska smotra će se održati od 1. do 7. novembra u Užicu.

„Na predstojećem festivalu imamo najbolju do sada selekciju predstava. Užička publika pokazala je koliko poverenje ima u nas ,jer nikada se do sada nije desilo da jedan festival bude rasprodat ne objavljujući selekciju“,naglasio je direktor užičkog Narodnog pozorišta i festivala Zoran Stamatović.

Jugoslovenski pozorišni festival u svom 26.izdanju održaće se pod sloganom „Pričajmo o nežnosti“.

„Naš festival po sloganom u Užicu, uvek je želeo da, preko dobrog teatra i sjajnih glumaca, podeli sa publikom probleme sveta u kojem živimo, ali je takođe nastojao i da ljudima pruži nadu. Zato slogan našeg festivala ove godine glasi „Pričaj mi o nežnosti“, nasuprot vremenu nesigurnosti, strepnje i izolacije. U predstavama koje smo odabrali za ovo jesenje pozorišno okupljanje u Užicu tražili smo bar jedno zrnce nežnosti, odsjaj tog blagog osećaja koji ljude vraća bliskosti i udaljuje ih od oštrih razvalina stvarnosti. Naravno, predstave koje smo pozvali na ovaj festival različitog su tematskog i estetskog prosedea ali u njima ima dovoljno razloga da verujemo kako svetlo topline i empatičnosti može biti jače od tamne senke vremena u kojem živimo“, kazao je selektor Bojan Munjin na konferenciji za novinare najavljujući festival.

U takmičarskom delu na 26.JPF-u nastupiće predstave: „Sedam strahova“, Bosansko narodno pozorište Zenica, prema tekstu Selvedina Avdića i u režiji Selme Spahić, „Pučina“, Jugoslovensko dramsko pozorište, prema komadu Branislava Nušića i u režiji Egona Savina, „Znaš ti tko sam ja“, Hrvatsko narodno kazalište Zagreb, autorski projekt reditelja Ivana Penovića, „Đokonda“, Crnogorsko narodno pozorište, prema komadu Viktora Lodata i u režiji Dušanke Belade,“64″, Atelje 212, prema komadu Tene Štivičić i u režiji Alise Stojanović, „Strah – jedna topla ljudska priča“, Narodno pozorište Pirot, autorski projekat reditelja Igora Vuka Torbice i „Zelena čoja Montenegra“, kooprodukcija Beogradskog dramskog pozorišta, Gradskog pozorišta Podgorica i Festivala Budva Grad Teatar, prema romanu Mome Kapora u saradnji sa Zukom Džumhurom, režija Nikita Milivojević

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.