U trendu

Večno mladi poeta

Kao što je poezija izvan svakog vremena, tako su i njeni autori večiti i vanvremeni. Jedinstveno razgranato poetsko stablo duboko ukorenjeno u našoj lirici izlistalo je još davno pojavom večitog mladića srpske poezije – Branka Radičevića.

Branko Radičević rodio se pre 180 godina i za sobom ostavio dubok i neizbrisiv trag, koji se ove 2004. godine proslavlja u Sremskim Karlovcima u čast godišnjice pesnikovog rođenja. Sremski Karlovci, gde je pesnik proveo gimnazijske dane, najsrećniji i najbezbrižniji period svog prerano okončanog života, odužio se pesniku na taj način što je lokalna gimnazija dugo nosila njegovo ime, centralni trg u varoši takođe je nazvan po njemu, a i „Brankovo kolo“ postoji da svetkuje pesnika i muzu koja ga je nadahnjivala za stvaranje vanredne poezije.

Velike godišnjice kao što je ova nanovo osvetljavaju ne samo pesnika već i čitav pesnički i kulturni kontekst, koji nije mali. Pesnik genijalnog i neponovljivog dara koji je napisao svega 54 pesme ne doživevši ni trideset godina – Branko Radičević smatra se jednim od najvrednijih bisera domaće kulturne baštine. Godišnjica je istovremeno i prilika da se ukaže na nehajne i neodgovorne udare na Branka i njegovu liriku kojih je bilo i ranije.

Počev od Josifa Marinkovića i Isidora Bajića, preko Stanojla Rajčića i Petra Konjevića, pa sve do Svetislava Božića i Ljiljane Petrović – nastala je bogata lepeza jedinstvene muzičke pletenice Brankove lirike, koja ni posle gotovo dva veka postojanja ne gubi svoju jedinstvenost i snagu, svedočeći o lepoti i snazi pesnikovih stihova, čistih, snažnih, vekovno lepih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.