U trendu

Venecija i Zlatni lav

57. Međunarodni filmski festival u Veneciji otvoren je 30. avgusta. U periodu do 09. septembra, koliko će festival trajati, biće prikazano više od 150 filmova. U konkurenciji za nagradu Zlatni lav, koja se tradicionalno dodeljuje najboljem filmu, konkuriše njih 20.

Festival je otvoren filmom „Space Cowboys“ („Svemirski kauboj“) u režiji Klinta Istvuda, koji igra i jednu od glavnih uloga. Na ceremoniji otvaranja Šeron Stoun je Klintu Istvudu (70) uručila Zlatnog lava za životno delo. Klint Istvud je tom prilikom izjavio da će se možda povući sa filma. Direktor venecijanskog festivala Alberto Barbera je obrazložio dodeljenu nagradu i o poznatom glumcu i režiseru rekao „da je jedna od najvećih holivudskih ikona, kompletan filmski stvaralac, ne samo popularan i uspešan glumac, poznat širom sveta, već i originalan filmski stvaralac koji nije dovoljno cenjen“.

U Evropi je prikazivanje „Svemirskog kauboja“ premijerno. Međutim, u Severnoj Americi on je zaradio već 57 miliona dolara. Taj podatak ne iznenađuje, jer osim Istvuda, u filmu igra i niz isto tako kvalitetnih i popularnih glumaca (Džejms Garner, Donald Saterlend, Tomi Li Džons).

U vremenu trajanja festivala Venecija je domaćin mnogim poznatim imenima iz sveta filma. Predsednik međunarodnog žirija je proslavljeni američki režiser Miloš Forman, a među gostima će se naći Mišel Fajfer, Harison Ford, Ričard Gir, Hju Grant, Džoni Dep, Klaudija Šifer, Dženifer Lopez i drugi. Učestvovaće i dva velikana svetskog filma – doajen portugalskog filma Manoel de Oliveira (91), u takmičarskoj konkurenciji sa filmom „Palavra e utopia“ i Martin Skorseze sa dokumentarnim filmom „Dolce Cinema“, posvećenim italijanskom filmu.

Još jedna zanimljivost prati filmske događaje u Veneciji. Nekoliko italijanskih režisera, među njima Marko Belokio, Etore Skola i Đilo Pontekorvo, potpisali su protesno pismo povodom održavanja italijansko – američkog skupa o filmu. Razlog protestu je „dominantno prisustvo velikih holivudskih studija“.

Podržali su ih predstavnici italijanskog Nacionalnog udruženja filmskih autora (ANAC). U svom proglasu naveli su da zameraju američkim studijima na monopolizaciju distributivne mreže, koju čine praveći stotine kopija istog filma. Takođe, distributere uslovljavaju na kupovinu desetine loših filmova da bi se domogli jednog uspešnog. Sva ta politika iz Holivuda, kako se navodi u proglasu, doprinela je smanjenju prisustva italijanskog filma na nacionalnom tržištu sa 65% sedamdesetih godina na 10-15% danas.

Festival će zatvoriti film „Venga“ Tonija Gatlifa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar