U trendu

Više od 60.000 bioskopskih gledalaca filma o Svetoj Petki

BEOGRAD – Film “Sveta Petka – Krst u pustinji“ reditelja i producenta Hadži Aleksandra Đurovića, mesec dana od premijere u domaćim bioskopima, a od prošle nedelje i u dijaspori, gledalo je više od 60.000 gledalaca, saopštili su danas producenti.

Đurović je najavio da film pored prikazivanja u bioskopima, uz odlazak na domaće i strane festivale, očekuju i premijere u Jordanu, gde je sniman većim delom, kao i u Rumuniji, gde počivaju mošti svetiteljke.

Autori su najavili da posle bioskopa film neće biti prikazivan na televiziji niti na digitalnim platformama.

Milena Predić tumači lik svetiteljke s prelaza iz 10. u 11. vek u filmu rađenom po romanu „Petkana“ Ljiljane Habjanović Đurović, koja potpisuje scenario sa svojim sinom Đurovićem.

Đurović je rekao da su „veoma su dirljive poruke“ koje preko društvenih mreža dobijaju Habjanović Đurović, Predić i glumica Milica Stefanović, koja igra demona koji iskušava Svetu Petku.

„Kao autor umetničkog dela, srećan sam što ono dotiče toliko ljudi na takav način. Nadam se da će film dopreti do što više, ne samo naših gledalaca širom sveta i biti im na duhovnu korist i da će reakcije biti kao i do sada“, rekao je Đurović.

U filmu koji prati život Paraskeve, od obične vizantijske devojke do trenutka kada postaje svetiteljka, igraju i Filip Hajduković, Jadranka Selec, Branislav Tomašević, Daniel Siču, Andrej Šepetkovski i Mladen Sovilj, kao i nekolicina jordanskih glumaca.

„Sveta Petka – Krst u pustinji“ je prva srpsko-jordanska koprodukcija, podržali su je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Filmskog centra Srbije i Kraljevskog filmskog centra Jordana, a blagoslov je dala Srpska pravoslavna crkva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.