U trendu

Vivijana Durante otvara Beogradski festival igre

BEOGRAD – Baletska zvezda Vivijana Durante otvoriće 16. Beogradski festival igre, kratkom besedom 24. marta u Centru Sava pred nastup Holandskog teatra igre.

Vivijana Durante (1967) smatra se jednom od najvažnijih balerina svoje generacije i jednom od najboljih interpretatorki klasičnog dramskog repertoara.

Bila je primabalerina londonskog Kraljevskog baleta, Američkog baletskog teatra u Njujorku, Teatra milanske Skale i japanskog K-baleta.

Durante je rođena u Rimu, gde je sa samo šest godina započela školovanje u Baletskoj školi pri rimskoj Operi.

Kada je imala deset godina, primetila ju je balerina Galina Samsova i povela u Kraljevsku školu baleta u Londonu.

Godinu dana kasnije, njena priča postala je inspiracija za televizijski dokumentarac pod naslovom „Samo želim da igram!“.

Godine 1983. diplomirala je u Baletskoj školi i odmah zatim, sa samo 17 godina, dobila angažman u Kraljevkom baletu u Londonu.

Sa 19 godina je promovisana u solistkinju, a sa 21 dobila zvanje primabalerine.

Ujedno, postala je do tada najmlađa primabalerina ove kompanije, a godinu dana kasnije, 1990. godine, i najmlađa umetnica koja je dobila nagradu „Ballet Evening Standard“.

U londonskom Kraljevskom baletu, Durante je igrala sve glavne uloge u baletima Keneta MekMilana.

Prema rečima kritike, bila je nedostižna u baletima “Manon”, “Romeo i Julija”, ”Majerling”, “Rekvijem”, “Glorija”, “Princ pagoda”, kao i u ulozi Anastazije u istoimenom baletu, za koju je nominovana za nagradu „Lorens Olivije“.

Igrala je takođe u svim postavkama Frederika Aštona, naročito osvajajući publiku u njegovim baletima “Pepeljuga”, “Vragolanka”, “Rapsodija”, “Ondina”, “Mesec na selu”, “San letnje noći”, “Simfonijske varijacije”…

U klasičnim delima, postavljala je sa neopisivom lakoćom nove tehničke i dramske standarde tumačeći glavne role u baletima “Labudovo jezero”, “Krcko Oraščić”, “Žizela”, “Uspavana lepotica”, “Bajadera”, “Don Kihot”, “Rajmonda”, “Dijana i Akteon”, “Silvija”…

Vivijana Durante je bila inspiracija za brojne koreografe. Posebno za nju, kreirane su uloge u celovečernjim postavkama Vejna MekGregora i Amadea Amodija.

Izvodila je često Balanšinov repertoar u produkciji „Njujork Siti baleta“.

Neretko je snimala balete za televiziju i bila na naslovnim stranicama časopisa „Vogue“, „Elle“, „Cosmopolitan“, „Hello“, „Harpers Bazar“…

Pozirala je na fotografijama koje su pratile poznate kampanje Karla Lagerfilda i Valentina, i pojavljivala se i u reklamama za Gap i Tojotu.

Godine 1999, jedan nesporazum između Vivijane Durante i Kraljevskog baleta, eskalirao je u pravu medijsku oluju.

Problem je nastao u odnosima između dve tadašnje primabalerine, nakon čega je Durante, kao jedna od najvećih zvezda britanskog baleta, spektakularno napustila trupu i pridružila se Američkom baletskom teatru u Njujorku, kao primabalerina.

Ugovor sa ovom trupom joj je dozvoljavao da mnogo više gostuje, pa je tako otpočela seriju nastupa sa Baletom milanske Skale, Baletom u Tokiju i Baletom drezdenske Opere.

Od 2003. do 2012. godine bila je primabalerina japanskog K-baleta, koji je osnovao njen kolega iz londonskog Kraljevskog baleta, Tecuja Kumakava.

Danas je Vivijana Durante pokrovitelj škole Hamond i Novog engleskog baletskog pozorišta, a 2011. i 2016. godine je bila član žirija međunarodnog baletskog takmičenja u Lozani, gde je i sama (1984. godine) ponela zlatnu medalju.

Durante je 2016. diplomirala u oblasti baletske pedagogije na Kraljevskoj baletskoj akademiji u Londonu i iste godine se vratila u Kraljevski balet kao pedagog.

Kritičari su uvek isticali njenu kombinaciju besprekorne tehničke veštine i glumačkih sposobnosti, opisujući je kao mešavinu latinske strasti i britanske hladnoće.

Njene interpretacije u baletima “Anastazija” i “Manon” (sa ruskim igračem Irekom Muhamedovim) označene su kao jedne od najboljih.

„Independent“ ju je nazvao “neprevaziđenom glumicom”, „Daily Telegraf“ “jednom od najvećih svetskih igračica”, a „Mail on Sunday“ “budućnošću igre u Britaniji”.

Beogradski festival igre održava se od 22. marta do 12. aprila, i na scene u Beogradu, Novom Sadu i Vršcu dovodi 16 međunarodno priznatih trupa, iz 11 zemalja. Na svečanom otvaranju festivala nastupiće Holandski teatar igre iz Haga sa delima Pola Lajtfuta, Sol Leon i Marka Gekea.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar