U trendu

Wagner u Izraelu

Da li je Wagner bio antisemit? Da li je veliki kompozitor bio duhovni otac nemačkog nacizma? Na ovu temu je bilo mnogo polemika, ali činjenice su da je on napisao žestoki antisemitski traktat „Das Judentum in die Musik“ i da je bio omiljeni kompozitor ideologa nemačkog nacional-socijalizma. Otuda je i izvođenje njegovih dela u Izraelu bio veliki događaj, s obzirom na stradanja „izabranog naroda“.

Izrael nikada nije službeno zabranio izvođenje dela nemačkog kompozitora, ali postoji odluka Izraelskog simfonijskog orkestra (tada još uvek Palestinskog) iz 1938. godine da se Wagner-ova dela više nikad ne izvode. Od tada, jedini pokušaj kršenja ovog dogovora, bio je nastup na kome je Zubin Mehta s Izraelskom filharmonijom pokušao da na bis izvede jednu od kompozicija nepoželjnog Nemca. Bilo je to 1981. godine, izvođenje je prekinuto povicima iz publike i izlaskom na binu nekih od slušalaca koji su zavrnuli rukave i pokazivali istetovirane logoraške oznake.

Ovoga puta, koncert je protekao u (relativnom) miru i nije prekinut. Jedini incident je priredio 80-godišnji starac koji je sve vreme zveckao zvečkom, a zatim ljutito izašao iz dvorane uzviknuvši: „Stidite se!“. Starac je kasnije novinarima izjavio da mu je cela porodica pobijena u holokaustu i da je zveckanjem hteo da natera publiku da napusti izvođenje muzike „Hitlerovog duhovnog oca“. Ali, nije uspeo.

Ipak, izvođenju Wagner-ove muzike su prethodile neke mere opreza. Njegova kompozicija najavljena je desetominutnim predavanjem u kojem se, između ostalog, govorilo i o jevrejskim vođama koje su volele muziku nemačkog velikana i nacističkim zabranama nekih od njegovih dela koja su imala „antitiranski“ prizvuk.

Ispred dvorane u Rishon le Zion-u se okupila i manja grupa nezadovoljnih građana, među kojima je bilo i preživelih iz konc-logora. Jedan od njih je izjavio: „Tvrditi da Wagner-ova muzika nema veze sa nacizmom, isto je što i kazati da je kukasti krst isključivo drevni indijski simbol“. Što se tiče muzičara, oni uglavnom smatraju da je vreme za Wagner-a i da nema razloga da se on ne izvodi u Izraelu. Jedan od članova orkestra koji je u izvođenju učestvovao, kaže: „Mnogi Izraelci vole Volkswagen-e, iako su u toj fabrici za vreme rata radili zarobljeni Jevreji. Pa zašto onda ne izvoditi Wagner-a?“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar