Za dva dana počinje Bitef festival

BEOGRAD – Pod sloganom „Svet bez ljudi“, 52. Bitef festival počinje u četvrtak,13. septembra, kada će u Sava Centru biti izvedena predstava „Odilo. Zatamnjenje. Oratorijum“ u režiji jednog od vodećih slovenačkih avangardista iz osamdesetih godina 20. veka Dragana Živadinova.

Koprodukcija nekoliko slovenačkih pozorišta, koju će publika gledati u prologu Bitef festivala, nameće temu povampirenja nacizma i upozorava na aktuelne pojave ukazivanjem na njihove preteče, konkretno na lik Odila Globočnika, Slovenca, koji je bio jedan od ljudi od najvećeg Hitlerovog poverenja.

Do 22. septembra u glavnom programu biće izvedeno 10 predstava iz Slovenije, Francuske, Srbije, Nemačke, Hrvatske, Estonije, Švajcarske, Izraela i Belgije, koje ukazuju na uznemirujuće društvene fenomene savremenog sveta, kao što su desni populizam, ksenofobija, netolerancija, autoritarni režimi, koji razgrađuju demokratske ustanove i sistem ljudskih prava.

Na svečanom otvaranju, 14. septembra, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu francuski reditelj Žoris Lakost predstaviće svoju „Svitu br. 3 „Evropa'“, a zbog velikog interesovanja publike zakazano je i pretpremijerno izvođenje dan ranije.

Novo delo beogradskoj publici već poznatog autora sastoji se od 28 muzičko-scenskih numera, a svaka je zasnovana na jednom audio zapisu iz jedne od 28 zemalja EU i svaka ukazuje na opasnost od ugrožavanja evropskih vrednosti – porast ksenofobije, netolerancije, autoritarnosti i nasilja.

Tu liniju radikalizuje hrvatski reditelj Oliver Frljić, koji će o pomenutim temama razgovarati sa filozofom Srećkom Horvatom u „Filozofskom teatru“, a u okviru glavnog programa predstaviće svoja dva projekta – „Gorki – Altarnativa za Nemačku?“ u produkciji berlinskog pozorišta „Maksim Gorki“ i „Šest lica traži pisca“ Satiričkog kazališta „Kerempuh“ (Zagreb).

Srpski teatar predstavljaće Maja Pelević sa svojim projektom „Bolivud“ u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, a 18. septembra na programu je „NO43 Prljavština“ estponskog Teatra NO99 koji duhovito i metaforički dijagnostifikuje opšte stanje sveta na pragu kataklizme.

U fokusu Bitefa ove godine su pozorišne instalacije – predstave bez glumaca na sceni, a publika će od 19. do 22. septembra u više termina gledati projekat „Večna Rusija“ ruske pozorišne kritičarke Marine Davidove u produkciji berlinskog pozorišta HAU, izraelski projekat „PA’AM“ mladog umetnika Nadava Barnnee i instalaciju „Zaostavština, komadi bez ljudi“ proslavljenog reditelja Štefana Kegija, člana kolektiva „Rimini Protokol“.

Zatvaranje u Sava Centru obeležiće velika međunarodna koprodukcija „Rekvijem za L.“ čiji su autori kompozitor Fabricio Kasol i proslavljeni koreograf Alen Platel u kome je Mocartov „Rekvijem“ prožet afričkim pogrebnim pesmama.

Prateći program obuhvatiće dobro poznate segmente – „Bitef Polifonija“, „Bitef Biblioteka“, „Showcase domaćih pozorišta“, kao i tribinu „Međuprostor vizuelne umetnosti i teatra“, „EU dan na Bitefu“ (14. septembar) sa izložbom „Pozdrav iz Srbije“ povodom obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa i debatom o stanju demokratije i evropskih vrednosti danas, kao i izložbu „Digitalizacija Bitefa“, koja je sinoć otvorena u galeriji „Novembar“ i „Vivisekciju Bitef organizma“ uz učešće mladih menadžera festivala iz čitavog sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.