U trendu

Završen drugi master klas Stefana Milenkovića

NOVI SAD – Ovogodišnji internacionalni master klas proslavljenog srpskog violiniste Stefana Milenkovića krunisan je sinoć sjajnim koncertom na bini Gradske koncertne dvorene u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu.

Na koncertu je nastupalo deset polaznika master klasa među kojima su violinisti iz Srbije Anastasija Tomić, Andrijana Durmišević, Jovana Savić, Lana Zorjan, Marija Tunić, Olivera Mitrović, Sofija Glavičić i tri studenta iz inostranstva, Jakub Sedláček (Češk), Matej Mihaljevia (Hrvatska) i Pietro Milzani (Italija).

„Ja sam oduševljen, inspirisan sam i motivisan. Iza nas su dve nedelje, gde smo radili 12 sati svaki dan, zajedno. Niko nije umoran, ja mislim da je to najbolji pokazatelj koliko smo mi svi željni i koliko uživamo u svemu“, rekao je Milenković.

On dodaje da su svi polaznici heroji današnjice i da to predstavlja nešto najlepše što ova planeta može da ponudi.

„Oni svi zajedno predstavljaju nešto plemenito. Uzimaju jednu sposobnost koja je zaista plemenita i kojoj se treba posvetiti i sve to da bi preneli sebe drugima“, naglasio je Milenković.

Među polaznicima je i novosadska mlada nada klasične muzike i violine Lana Zorjan, kojoj je ovo drugi put da učestvuje na master klasu poznatog violiniste.
„Ove godine je master klas zaista bio za mene bolji od prošle godine, bilo mi je divno. Naučila sam mnogo novih stvari, zahvalana sam što imam priliku da sarađujem sa fenomenalnim umetnicima u razvoju“, rekla je Lana i dodala da je prepuna utisaka nakon koncerta, kao i da ju je profesor Milenković dobro pripremio za nastup.

Na kraju pojedinačnih nastupa novosadska publika imala je jedinstvenu priliku da čuje zajednički koncert svih polaznika u pratnji Stefana Milenkovica. Svi zajedno odsvirali su sjajnu kompoziciju Georga Filipa Telemana i stavili sjajan pečat na zajednički rad.

Pietro Milzani, mladi polaznik iz Italije za Tanjug je rekao da je ovo posebna prilika za njega, kao i da će mu ovaj master klas ostati zauvek urezan u sećanju jer Stefana Milenkovića prati od malih nogu.

Svi polaznici master klasa koji je trajao dve nedelje imali su priliku da pohađaju svakodnevne teorijske i praktične časove sa proslavljenim violinistom, a pored toga učestvovali su u dnevnim časovima fizičke spreme spečifično razvijene za muzičare, kao i tehnike specijalizovanog disanja posebno relevantnih za javne nastupe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.