U trendu

Zografovi stripovi

Kao što je "laterna magika" (čarobna lampa) prethodnik svih uređaja za projektovanje slika, a znamo da su je masovno (zlo)upotrebljavali kineski, egipatski i grčki sveštenici u obredne svrhe – tako i Aleksandar Rakezić, alijas Saša Zograf, koristi mentalnu stripovsku "čarobnu lampu" u obredu projektovanja svojih i tuđih snova, koje slaže obrnutim redom – premeštajući slike sveta u čovekovu intimu. Neprekidno vraćanje u mistične bezdane podsvesti predstavlja ovog umetnika kao dvojnika, buntovnika sa velikim razlogom koji statične prizore pretvara u žive vizije – šamanski tragajući za pejzažima još neotkrivenog prostora unutrašnjeg raja.
Zato Zografove radove, stripove posebno, možemo definisati kao hipnotičke, jer su tragalački raslojeni, fiksirani na brisanom prostoru koji odeljuje san od jave. A i stripovi predstavljeni u "Magacinu" još jednom nam pokazuju kako se, vremenom, superiornost jednog vizionara počela potvrđivati na pravi krativan način – u konceptu fiksiranom na samom izvoru stvarnog i virtuelnog, istinitog i lažnog, (re)kreiranog u podjednakoj meri tradicionalnim i iracionalnim kategorijama koje objedinjuju moguće, ali i arhetipske dimenzije postojanja (otud i "sumatrički" fenomen Aboridžina o kojem Zograf stalno govori). Zografovi stripovski i grafički prizori oslobađaju čudnovate vizuelne, likovne efekte. Oni i ovog puta mogu da se pomeraju napred-nazad, da se zaustavljaju, usporavaju i ubrzavaju, gledaju s leva na desno…
Kaleidoskopski efekat stvara i redukovani grafički prostor koji ne deluje u klasičnom montažnom rasponu i stripovskom okviru, jer je sveden na uski prvi plan (ameriken, što bi rekle filmadžije), pa je zato strogo omeđen površinom dekora, bio on – reprodukovana fotografija, pronađeni stari spis ili pozajmljeni živi, a potom – karikirani lik.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.