I Vama prva palačinka retko uspe? Kuvari nude nekoliko trikova…

Zašto prva palačinka retko ispadne dobro kao ostale? Čak i profesionalni kuvari kažu da je ta prva kao ukleta, ali nekoliko trikova moglo bi da pomogne da se to događa što ređe.

S obzirom na to  da se i kulinarski stručnjaci slažu da prva palačinka retko uspe, kako bi onda amateri mogli da izbegnu ovaj problem? Naravno, najlakše se pomiriti s činjenicom da će prva jednostavno biti zgužvana i pojedena usput dok se peku ostale. S druge strane, postoji i nekoliko trikova koji bi mogli da pomognu da se to ni ne dogodi.

Kuvar Henrijeta Inman iz Londona, specijalizovana za poslastice, kaže da nije upoznata s fizikom koja objašnjava čitav proces, ali zna da je tajna u dobro umešanoj smesi, tiganju koji se „navikao“ na tu smesu i dobrom zagrevanju.

„Smesu ne treba predugo mešati, ali svi sastojci moraju biti sjedinjeni. Uvek koristite isti tiganj za pečenje palačinki, dobro ga zagrejte i počnite“, rekla je Inman za Gardijan.

Ugostitelj i kritičar Bil Grejndžer slaže se da testo za palačinke ne treba previše mešati.

„Ako i ostane koja grudvica brašna u smesi, ne paničite, to je dobar znak. Palačinka će biti nežnija, neće biti gumena“, objašnjava on.

Savetuje i da smesa odstoji neko vreme pre pečenja. „Pustite neka stoji dvadesetak minuta, da se gluten opusti. Što duže mešate smesu, to duže treba da odstoji“.

Naravno, veliku ulogu igra i tiganj.

„Stavite tiganj na umereno jaku vatru da se zagreje pre nego što dodate masnoću. Neka se tiganj dobro i ravnomerno zagreje. Zamastite celu površinu putrom, a onda višak uklonite kuhinjskm salvetom, ali ne previše. Masnoće mora biti. U restoranima se tiganji toliko mnogo koriste da su uvek dobro namašćeni, a to kod kuće često nije slučaj“, kaže Grejndžer.

Pečenje palačinki je, na kraju kao i sve drugo, veština koju treba vežbati.

„Stvar je prakse i nekoliko propalih pokušaja. To se događa svima i zove se iskustvo“, napominje Inman.

(N1 Zagreb)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.