U trendu

Konzerviranje mesa u tegli

Sastojci

 • 2,5-2,8 kg mesa
 • 4 tegle (0,7 l) sa poklopcem na navoj koji ima obloženu unutrašnju ivicu
 • 4 kašičice soli

Način pripreme

Stavila sam količinu za 4 tegle jer se jedino tako finansijski isplati. Meso može biti svinjsko, juneće, pileće, ja konzerviram svinjsko, od buta ili svinjski šol. Meso iseći na kocke i slagati u tegle uz dodavanje soli, 1 kašičica soli na jednu teglu. Tegle se zatim zatvore, uviju u neku tkaninu (ja ih uvučem u običnu čarapu, naravno, čistu), stave u šerpu i sipa se voda maltene do poklopca, odnosno napravi se vodeno kupatilo.
Uključi se ringla na najjače i kad voda u šerpi proključa, smanjiti temperaturu toliko da voda lagano ključa. Posle ključanja od oko 2,5 sata, šerpa sa teglama se ostavi da se ohladi, a onda se tegle vade. Probajte, zatvarač je hermetički zatvorio teglu.
Ovako konzervirano meso može da se jede onako kako je u samoj tegli, ili da se doda u bilo koje jelo koje spremate sa mesom, s tim što će trebati mnogo manje vremena za spremanje jela, jer je meso već termički obrađeno. Ako se koristi masnije meso, onda je masa oko mesa spihtijana.
Na ovaj način meso se konzervira u jugoistočnoj Srbiji, preciznije, u kraju oko Bosilegrada, gde sam i imala prilike da to probam i uvrstim u svoj jelovnik.
Vreme za pripremu: 180 minuta

(Danica Velinov, Niš)

8 komentara
 1. Đuro Kalenik

  Ja tako konzerviram gulaš, čobanac, meso razne vrste i na kockice izrezano, mljeveno meso. Ma može skoro sve što poželite. Njaviše koristim staklenke od 330 i 370 grama jer mi to dođe kao konzerva za jednu osobu za jedan dan. Sve normalno solim prilikom spremanja osim mesa gdje stavljam jednu malu žličicu (onu najmanju) soli na jednu ovu staklenku. Spremao sam i pileća jetrica i konzervirao na taj način. Odlično je sve što je se konzervira i dugo traje. U stvari sada više ne zaleđujem obroke nego višak konzerviram u teglama.

 2. Jana

  Cao Danice tvoj recept mi rvuci primamljivo, pa sam resila da ga probam, ali me interesuje jedna sitnica, da li se u teglu sa mesom naliva voda ili se samo napuni meso, doda so i zatvori? Hvala

  1. Danica Velinov

   Jana, samo meso i so, zatvori se i kuva, meso pusti vodu tokom kuvanja. Pozdrav!

 3. Dragana Jovanović

  Meso je odlično, već sam probala dosta puta. Najbolje je kad se izmeša više vrsta mesa, ćureće i svinjsko je odlično. To je zapravo kao zimnica, može u podrumu da stoji dosta dugo, a dok se kuva ne gubi svoju hranljivu vrednost, jer sve ostaje u tegli.

 4. Danica Velinov

  To su poklopci kao kod tegli kad se kupuje gotova zimnica, marmelada i slično.

 5. Jovana Marković

  Molim Vas, dogovorite mi, šta podrazumevate pod „poklopcem koji ima obloženu untrašnju ivicu“? Da li su to oni poklopci obloženi gumom, ili poklopci sa standradnih tegli?

 6. Kiza Pribić

  A koliko dugo ovako konzervirano meso može da stoji i da li ga držati u frižideru?

 7. Danica Velinov

  Posle konzerviranja treba proveriti poklopac, da li je hermetički zatvoren ili ne. Ako nije, a i to može da se desi, ali retko, meni nikad i nije, onda treba pojesti meso što pre. Ako je tegla dobro zatvorena, to je kao trajna konzerva i ne mora da se čuva u frižideru, već na hladnom i tamnom mestu, naravno i podrum dolazi u obzir ako nije previše osvetljen. Imala sam prilike da jedem ovako konzervisano meso čuvano oko godinu dana koje sam dobijala od rođaka, a kad sama spremim, nestane dok se kaže „keks“, jer je zaista delikates. Ko odluči da proba, neće se pokajati.

Napišite komentar