Konzerviranje mesa u tegli

Sastojci

  • 2,5-2,8 kg mesa
  • 4 tegle (0,7 l) sa poklopcem na navoj koji ima obloženu unutrašnju ivicu
  • 4 kašičice soli

Način pripreme

Stavila sam količinu za 4 tegle jer se jedino tako finansijski isplati. Meso može biti svinjsko, juneće, pileće, ja konzerviram svinjsko, od buta ili svinjski šol. Meso iseći na kocke i slagati u tegle uz dodavanje soli, 1 kašičica soli na jednu teglu. Tegle se zatim zatvore, uviju u neku tkaninu (ja ih uvučem u običnu čarapu, naravno, čistu), stave u šerpu i sipa se voda maltene do poklopca, odnosno napravi se vodeno kupatilo.
Uključi se ringla na najjače i kad voda u šerpi proključa, smanjiti temperaturu toliko da voda lagano ključa. Posle ključanja od oko 2,5 sata, šerpa sa teglama se ostavi da se ohladi, a onda se tegle vade. Probajte, zatvarač je hermetički zatvorio teglu.
Ovako konzervirano meso može da se jede onako kako je u samoj tegli, ili da se doda u bilo koje jelo koje spremate sa mesom, s tim što će trebati mnogo manje vremena za spremanje jela, jer je meso već termički obrađeno. Ako se koristi masnije meso, onda je masa oko mesa spihtijana.
Na ovaj način meso se konzervira u jugoistočnoj Srbiji, preciznije, u kraju oko Bosilegrada, gde sam i imala prilike da to probam i uvrstim u svoj jelovnik.
Vreme za pripremu: 180 minuta

(Danica Velinov, Niš)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.