U trendu

Crnogorski kačamak

Sastojci

 • 1 kg krompira
 • 0,7 kg pšeničnog brašna tip 500
 • jedna i po kašika svinjske masti
 • 5 kašika goveđeg kajmaka
 • 4 litra vode

Način pripreme

Krompir se prvo oljušti pa se onda opere. Stavi se ceo da se kuva u vodi (4 litra). Kad se kropir skuva, doda se brašno u istu posudu i kuva se oko 20 minuta. Dobro promešati. Staviti mast u jednu posudicu da se istopi i ugreje, a kajmak u drugu posudu da se istopi. Kada se krompir i brašno sjedine, sipa se vruća mast i istopljen kajmak. Mešati još oko 15 minuta da se dobro sjedini sa krompirom i brašnom. Jelo se služi toplo.
Vreme pripreme: 60 minuta

(Mile Tošić, Arilje)

6 komentara
 1. Mira Perić

  Izvinjavam se što sam u prethodnom komentaru rekla „gospođa koja je napisala recept“, jer se, kako sam kasnije vidjela, radi o gospodinu. Uzgred, vodu ne treba odlivati jer 700 g brašna i te kako zgusne tu količinu, koja je u toku kuvanja krompira i djelimično isparila.

 2. Mira Perić

  Gospođa koja je napisala recept htjela je da skrene pažnju da se ne koristi ovčiji ili kozji kajmak zbog arome.

 3. Danica Velinov

  Goveđi kajmak? Kajmak se dobija od mleka. Otkud govedu mleko?

 4. Svetlana Sever

  Tačan naziv za krompirno-žitno brašno kačamak je „tucenjak“. Kao što je već komentarisano, voda se mora odliti, ostaviti tek malo vode, dok se brašno u sredini dosipa i polako propada. Tek kad celo brašno propadne do dna lonca u sredini krompira, polako na niskoj temperaturi pustiti da krčka nekoliko minuta. Skinuti lonac sa šporeta, staviti na tvrdu podlogu i utući skuvanu masu krompir-brašno sve dok nije svako zrnce krompira i brašna utučeno (najbolje je da to jedna jaka osoba radi, jer zabole ruke žestoko). Tucanj za pire se koristi, zbog toga kačamak i nosi ime „kacamak tucenjak“. Koriste se samo kajmak ili domaći masni sir. Rastope se, prelijete kačamak time i malo zapečete u tiganju na ringli. Za preliv kajmakom ili sirom kažu Crnogorci „zamrsiti“. Kačamak možete da dodate i kao prilog jelima. Srdačan pozdrav i prijatno 🙂

 5. Jasmina V.

  Malo će teže na ovaj način da se spremi crnogorski kačamak, jer ako se ne odlije voda (4 litra), dobićemo supu od krompira, a ne kačamak. Tek kad se odlije određena količina vode, pristupa se ne mešanju smese, jer to prosto nije moguće, već gnječenju i sjedinjavanju krompira i brašna. Goveđi kajmak? Bas neobičan „tradicionalan“ srpski izraz.

 6. Ljiljana Jakšić

  Prvi put sam probala ovaj kačamak kod svoje svekrve. Kačamak je vrlo ukusan i razlikuje se od kukuruznog.

Napišite komentar