Aperitivi

Stari je običaj da se pre jela nešto popije kako bi se želudac pripremio za varenje. Pića prikladna za tu svrhu uopšteno nazivamo aperitivima. Među aperitive ne spadaju samo žestoka pića, koja sadrže supstance za otvaranje apetita, već se među njih u prvom redu ubrajaju gorka vina, južna vina i neka vina sa dodatkom biljne materije koja pojačavaju apetit. Navešćemo neke od najvažnijih aperitiva.

Aperitivna vina


Na samom vrhu ove skupine nalaze se francuski šampanjci, koji kao prirodna vina svojom svežom i penušavom lakoćom pojačavaju apetit i aktiviraju želudačne sokove. U vinogradarskom području Bordoa rado se kao aperitiv piju teška puna vina sauternes ili barsac, a u burgundskom i vinogradarskom području Loare – vin blanc cassis, mešavina lakog suvog belog vina s malo crnog likera od ribizle. Portugalska vina nisu tipična desertna vina, već su, naprotiv, vrlo cenjena i kao aperitivi i vina za bolesnike, a u svetu su zastupljena po poznatim oznakama porekla – portska vina i madeirska vina.

Vermutska vina


Vermutska vina piju se gotovo jedino kao aperitiv. Domovina im je Italija, ali se ta skupina vina proširila danas gotovo po svim zemljama. Njihovu vrednost određuje jedan važan sastojak – biljka pelin.

Vina sa anisom


U sredozemnim zemljama, vina sa anisom služe se kao aperitivi. Setimo se samo absinta, čije je proizvodnja i danas zabranjena u pojedinim zemljama. Veoma je raširena proizvodnja alkoholnih pića sa primesom slatkog anisa i drugog aromatičnog bilja. U vezi sa tim podsetićemo na ricard i pernod.

Vina sa korom kininovca – quinquina vina


Ovu skupinu vina na tržište iznosi nekoliko velikih francuskih preduzeća. Kao izvrsni aperitivi, poznata su širom sveta. Proizvode se uz dodatak aromatičnih supstancija, među kojima je u prvom redu, kao baza ukusa, kora kininovca.

Aperitivi mogu biti i određene gorke ili polugorke rakije kao angostura, amer, campari, fernet… Naročito je cenjen i poznat kampari, koji se proizvodi u Milanu uz upotrebu esencija aromatičkih i gorkih biljaka i korica narandži.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.