U trendu

Jedna vrsta rezanaca je totalni hit, ali se pripremaju potpuno drugačije od “običnih”

Pirinčani rezanci su osnovna namirnica u mnogim azijskim zemljama i često se koriste u supama, sa mesom i povrćem u kiselo-slatkom umaku, itd… Imaju lakšu strukturu od “običnih”, onih od jaja i brašna, ali kada ih pripremate, treba da znate nekoliko caka.

Ova vrsta rezanaca je hit u poslednje vreme u Srbiji, ima ih na policama skoro svih marketa. Uz sve to, prilično su povoljni. Ipak, oni se razlikuju od rezanaca na koje smo mi već navikli, prvenstveno načinom pripreme.

Pirinčane rezance profesionalni kuvari spremaju tako što ih jednostavno potope u toplu vodu (ne hladnu, ne vrelu) na 10-15 minuta, ili dok ne omekšaju. Za razliku od pšenične testenine, ne morate da ih kuvate uopšte, topla voda je dovoljna da se skuvaju.

Kada omekšaju, možete da ih ocedite i dodate mesu, stavite u supu ili neko drugo jelo. Budite sigurni da su se dobro “skuvali” u toploj vodi pre nego te pre jela, jer nekuvani pirinčani rezanci mogu da budu malo “žilavi”.

Šta je potrebno za pripremu?

Sve što vam je potrebno za kuvanje pirinčanih rezanaca jeste lonac sa toplom vodom i cediljka. Ono što mnoge buni kod njihove pripreme, jeste zašto se ne kuvaju kao i oni pšenični. Kuvanje u kipućoj vodi može da ih previkše omekša i učini “gnjecavim” i nalik kaši. Potapanje u toplu vodu je nežniji način da se termički obrade, i sa ovim načinom nema greške!

Kako znate kada su gotovi?

Nakon što se rezanci potope 10-15 minuta, trebalo bi da budu meki i “elastični”. Da biste testirali, jednostavno uzmite komad i zagrizite ga – trebalo bi da bude mek, ali ne toliko da se “rastvara” u ustima, već da može da se žvaće. U suštini da budu “al dente”.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar