U trendu

Mikrotalasna rerna

Kuvanje u mikrotalasnoj rerni bitno se razlikuje od uobičajenog kuvanja. U vezi s tim, nudimo vam nekoliko saveta:

 • Pošto mikrotalasi ne prodiru kroz metal, ne možete kuvati u uobičajenom posuđu. Za kuvanje u mikrotalasnoj rerni možete koristiti vatrostalno staklo, neku plastiku, porcelan, otporan papir i plastične vrećice za kuvanje. Posuđe koje se stavi u mikrotalasnu rernu ne bi trebalo da se zagreje, jer bi to značilo da ne propušta mikrotalase.

 • U nekim mikrotalasnim rernama posuda se može prekriti aluminijumskom folijom da ne bi zagorela, ali pod uslovom da folija ne dodiruje zidove rerne niti temperaturnu sondu.

 • Sastojke morate raspodeliti pravilno da bi se ravnomerno skuvali. Najdeblje delove postavite bliže zidovima rerne. Namirnice iste veličine i oblika (npr. krompir) rasporedite ukrug ili kvadratno, s prostorom između, ali u sredinu nemojte stavljati ništa.

 • Često mešanje i okretanje jela omogućava ravnomerno raspoređivanje toplote.

 • Sastojke koji imaju ljusku ili omot (npr. viršle, kobasice) najpre probušite viljuškom kako bi para, koja može da dovede do pucanja, mogla da se oslobađa.

 • Vreme pripremanja koje propisuje recept zavisi od brojnih faktora, među kojima je i vrsta mikrotalasne rerne koju imate, pa zato proverite da li je namirnica gotova kada istekne preporučeno minimalno vreme kuvanja. Hranu uvek možete da kuvate nešto duže nego što je preporučeno.

 • Kada odmrzavate hranu, pazite da mikrotalasnu rernu podesite pravilno (30-40% od ukupne snage), kako bi se namirnice odmrzavale lagano i ujednačeno. U suprotnom, može se desiti da namirnice počnu da se kuvaju iako su unutra još uvek zaleđene.

 • 2 komentara
  1. oktar

   Ljudi pričaju da mikrotalasna pećnica zrači. A šta podrazumevaju pod zračenjem (verovatno radioaktivno)? Ona emituje elekrične talase, koji deluju na oscilovanje molekula vode, čime se izaziva emitovanje energije i zagrevanje. U njoj ne mogu da se greju stvari kao što su jaja u ljusci, jer energija koja se unese nema gde da se provede, pa mora ljuska da pukne. Ja moju koristim od 1978. godine, a još smo svi živi i zdravi.

  2. 1*

   U mikrotalasnoj kada kuvate uopšte nije potrebno mešati jelo. Sadašnje mikrotalasne rerne su kombinacija mikrotalesne rerne i GRILA. U pravu mikrotalasnu NEMA ŠANSE DA STAVITE NI MILIMETAR METALA, pa čak ni ofarbanu šoljicu za kafu (zlatna ili srebrna ivica). Mikrotalasnu koristim od 1989. godine. Prva serija „Gorenje“ i dan-danas radi. Nema grila, ali se zato posuda u kojoj se kuva okreće u rerni, a i mikrotalasi se odbijaju od zidova. Kolač ne dobije zlatnožutu boju, ali je pečeno.

  Napišite komentar

  Najnovije iz rubrike