U trendu

Sufle

Sufle (souffles) je reč francuskog porekla kojom se označava nešto što je nabujalo, pa se kao sinonim za nju koristi još i reč nabujak. Posredi je svakako kulinarski termin koji se izgovara gotovo sa strahopoštovanjem, budući da se u njegovoj pripremu mogu odvažiti samo umešniji u kuvanju.

Umešnost je neophodna jer je sufle jedno od najzahtevnijih jela, jelo koje traži stalnu brigu, posebno za vreme pečenja. Sufle se peče u prethodno zagrejanoj rerni, gde bi trebalo da naraste, a za to su potrebne sitne domišljatosti i male kulinarske tajne.

Neophodno je pre svega da dovoljno poznajete svoju rernu, kako biste bili sigurni da vas neće izdati u odsudnom trenutku. Ako je reč o sufleu koji treba puno da se nadigne (nabuja), onda se kalup za sufle puni do 2/3 visine. Kalup se stavlja nasred prethodno zagrejane rerne na oko 180 stepeni i peče dvadesetak minuta.

Ipak, da bi vam sufle uspeo, pazite na sledeće tri stvari:

  • veoma je važno da sneg od belanaca kao sastojak suflea uvek bude izuzetno čvrsto umućen
  • druga važan zahtev jeste tačnost kuvanja, pa ne bi bilo zgoreg da pri ruci imate sat
  • najvažnije, nipošto ne otvarajte vrata rerne za vreme pečenja, jer će strujanje hladnog vazduha učiniti da sufle splasne.

Čak i ako ne uspete da napravite sufle kao sa slike i učinite da se nadigne prilikom pečenja, ne očajavajte: budite sigurni da će se ipak pojesti, pre svega zbog sastojaka od kojih je pripremljen.

Napišite komentar