U trendu

Ukusniji, ali i zdraviji: Napravite domaći senf očas posla!

Gotovo da nema savršenog ručka bez mesa, a gotovo da nema mesa uz koje ne ide senf. Možda ste mislili da ovaj namaz podrazumeva neku posebnu obradu ili da sadrži tajne sastojke i začine. Međutim, istina je da vam je za savršen i ukusan domaći senf potrebno svega par sastojaka. Senf koji mi najčešće konzumirano se zove Engleski senf. Osnovu  čini seme slačice, koju možete nabaviti u bilo kom marketu ili specijalizovanoj prodavnici zdrave hrane. Jedina mali problem je to što senf ne može odmah da se konuzumira, već mora da odstoji dva do tri dana u hladnom, ali znate već i sami da na vredne stvari valja čekati.

Koji sastojci su potrebni da sami napravite senf:

1 šoljica semena slačice (bele ili mešana sa crnom),

1 šoljica jabukovog sirćeta (ili nekog drugog domaćeg, voćnog sirćeta, samo nemojte koristiti ono belo-rafinisano-alkoholno),

1 šoljica piva (svetlog, tamnog po želji),

so, biber i ljuta paprika po ukusu

Priprema:

Seme slačice stavite u teglu i prelijte pivom i sirćetom. Umesto piva možete koristiti vodu ili belo vino. Teglu zatvorite i ostavite poklopljenu 1 dan da seme nabubri i omekša. Omekšalo seme sameljite u blenderu onoliko sitno koliko želite. Ono što treba da znate je da teško možete dobiti onako gladak senf kao industrijski. Samleveno seme začinite solju, biberom i ljutom paprikom. Možete mu dodati i sveže narendan ren ili neko začinsko bilje kao ili bilo koji drugi začin po vašem ukusu. Ovako pripremljeni senf ostavite da fermentiše nekoliko dana u frižideru. Što duže stoji imaće jači miris, ali mislim da ne bi trebalo ni predugo da ga čuvate da se ne razviju i neki loši mirisi i ukusi. U svakom slučaju, ako volite senf ovu količinu ćete vrlo brzo potrošiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar