U trendu

Izbegnite najčešće greške: Tri razloga zbog kojih vam se zimnica kvari

Lepo je polako na izmaku i počinju pripreme za stavljanje prve zimnice. Iako većina domaćica taj posao obavlja po već dobro poznatoj recepturi, često se desi da se zimnica pokvari pre zime. Ovo su najčešće greške zbog čega se ovo dešava.

1. Nepravilno sterilisane tegle

Ako su tegle loše ili nedovoljno sterilisane u njima mogu da ostanu bakterije i razni štetni mikroorganizmi, a koji će dovesti do fermentacije voća i povrća. Da biste izbegli rizik od ove pojave, važno je da se sterilizacija izvede pravilno. Dobro oprane tegle i poklopce poređajte u pleh i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni na nekih 15-20 minuta. Vodite računa i da zimnicu dobro zatvorite, odnosno da poklopac dobro učvrstite kako u njih ne bi ušao vazduh, piše Najžena.

2. Upotreba prezrelog voća i povrća

Prezrelo voće i povrće se se mnogo brže raspasti i pokvariti, čak i kada koristite konzervanse. Iako većina misli da će zbog zrelijih plodova zimnica biti slađa i ukusnija, to je velika greška. Birajte čvrste plodove, kojima nije oštećena površina niti imaju po njoj tačkice koje ukazuju da skoro propadanje.

3. Loše mesto za čuvanje

Da bi zimnica dugo trajala, mora da se čuva na mestu gde nema promaje, vlage, toplote i da nije direktno izložena sunčevoj svetlosti. Sve su to faktori koji utiču na ubrzanu fermentaciju voća i povrća u tegli i njihovo brže kvarenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar