Posebno izdvajamo

Servisne informacije

Komunalne informacije za 20. januar

Suzbijanje komaraca u zatvorenom prostoru

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine, sprovodi tretman suzbijanja komaraca u zatvorenom prostoru stambenih objekata. Mole se zato građani koji uoče komarce u svojim ulazima, podrumima ili tehničkim etažama tokom zimskih meseci da problem prijave Zavodu na telefon 011/3054- 000 ili mejl zavod@biocidi.org.rs, kao i posredstvom sajta www.biocidi.org.rs.

Tretmani su besplatni i sprovodiće se do kraja aprila. Tokom ove nedelje tretmani će se izvoditi u naselju Retenzija u Zemunu, Bloku 70 na Novom Beogradu, u naselju Cerak na Čukarici, na Dorćolu u Starom gradu i u naselju Banjica na Voždovcu, navodi se u saopštenju.

Usled neracionalne potrošnje i kvarova moguć pad pritiska i povremeni prekidi u vodosnabdevanju

Direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” Dragan Đorđević rekao je gostujući u Beogradskoj hronici na RTS-u da je danas, sredinom januara meseca, zbog prevelike potrošnje i kvarova, proizvodnja vode na nivou letnje, odnosno 6300 litara vode u sekundi. „Ukoliko se građani odazovu našem apelu i smanje neracionalnu potrošnju, potrebo je nekoliko dana da se sistem stabilizuje“, izjavio jeĐorđević.

On je objasnio da do pucanja cevi dolazi zbog promene temperature, kada ona prelazi iz minusa u plus, kao i zbog starosti cevovoda, čija dužina u Beogradu iznosi 3600 kilometara. „Da je prethodnih godina rađena sistemska zamena cevi, danas bi bili smanjeni rizici i ne bismo došli u ovu situaciju“, dodao je direktor Vodovoda. Prema njegovim rečima, ove godine predviđena je zamena 70 kilometara cevovoda na mestima gde su najčešći kvarovi, odnosno tamo gde su one najstarije i gde pucaju zbog sleganja terena, klizišta ili sl.

– U „BVK” je danas održan Krizni štab na kome je doneta strategija za sledeće dane. Odlučeno je da se ulože dodatni napori, iako smo i do sada bili maksimalno angažovani, jer jedan deo gubitaka imamo i zbog kvarova – objašnjava Dragan Đorđević i naglašava da tamo gde su kvarovi u prvom prioritetu, zbog velikih preseka cevi i gde postoji ugroženost građana i imovine, zatvaranjem vode u roku do sat vremena smanjuju se gubici na minimum. Poslednjih dana na otklanjanju kvarova radi 20 ekipa u smeni, zbog dnevnog priliva od 50 kvarova, od čega se 30 sanira istog dana. „Nastojimo da kvarove otklanjamo u najkraćem roku, kako bi sistem funkcionisao“, kaže direktor Beogradskog vodovoda.

Direktor Đorđević za naredne dane najavljuje slabiji pritisak i moguć nedostatak vode u višim zonama vodovodnog sistema, a kao na primer navodi Terazijski greben, gde je sličnih situacija bilo i ranije. „Veliku potrošnju beležimo i na levoj obali Dunava, a veliki gubici se pojavljuju i u južnom prigradskom delu“, ističe Đorđević.

Beogradski vodovod apeluje da, pored požrtvovanja i angožovanja svih ekipa, građani pomognu na taj način što neće slušati savete pojedinih kvazi majstora da se česme drže otvorene iz prevencije od zamrzavanja, jer se na taj način bespotrebno troši ogromna količina vode koja ugrožava normalno vodosnabdevanje.

Apel vozačima – oprezno vozite

„Beokom servis” apeluje na učesnike u saobraćaju da, zbog najavljene ledene kiše, tokom vožnje prilagode brzinu, drže propisano rastojanje i prate saobraćajnu signalizaciju. Uz obaveznu zimsku opremu neophodna je krajnja opreznost u saobraćaju, bez naglih skretanja, ubrzanja i kočenja.

Kako se navodi u saopštenju, posebnu pažnju treba obratiti ukoliko se vozi u višim delovima grada i strmim ulicama, a apel je da se prednost da vozilima zimske službe.

Zbog mogućnosti obrušavanja snežnih nanosa sa krovova zgrada, kao i formiranja ledenica, iz „Beokom servisa” apeluju na skupštine stambenih zgrada i stanare da na vreme obeleže i ograde trotoar kako prolaznici ne bi bili povređeni dok se ne uklone sneg i ledenice sa krovova.

Takođe, treba obratiti pažnju na delove fasade koji su skloni padu, zaleđene, oštećene ili labave oluke koje treba popraviti. Za ove popravke stanari se mogu obratiti JP „Gradsko stambeno” ukoliko je njihova zgrada na održavanju kod ovog preduzeća, a ukoliko nije, mogu se obratiti preduzeću koje održava njihovu zgradu.

Građani se uvek mogu obratiti operaterima „Beokom servisa” besplatnim pozivom na broj telefona 0800-11-00-11 iz fiksne telefonije „Telekoma“ ili na broj 011/3090-007, za mobilne telefone ili druge telefonske operatere, navodi se u saopštenju „Beokoma”.

Vanredno angažovanje ekipa na otklanjanju kvarova

Usled nepovoljnih vremenskih prilika i niskih temperatura vazduha, koje su zahvatile i teritoriju našeg glavnog grada, došlo je do povećanog broja kvarova na vodovodnoj mreži.

Kako je saopšteno iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”, dnevni priliv kvarova koji se odnosi na pucanje uličnih cevi višestruko je veći od uobičajenog. Vanrednim angažovanjem, stručne terenske ekipe u otežanim okolnostima uspevaju da otklone tridesetak kvarova dnevno. Defekti na uličnim cevovodima obično su najsloženiji kvarovi koji zahtevaju angažovanje mehanizacije i iskop zemlje kao preduslov za saniranje.

Sva raspoloživa mehanizacija i ljudstvo stavljeni su u funkciju otklanjanja kvarova. Na dnevnom nivou, u svakoj smeni angažovano je po 20 terenskih ekipa.

JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” trudi se da sve kvarove koji za posledicu imaju prekid u snabdevanju vodom otkloni u roku od 24 sata.

Apelujemo na naše sugrađane da imaju razumevanja i strpljenja u novonastaloj situaciji. Napominjemo da otklanjanju kvarova pristupamo na osnovu prioriteta – ugroženosti života građana i imovine, broja potrošača koji su bez vode i izlivanja vode na prometne saobraćajnice, navodi se u saopštenju JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”.

Komunalna preduzeća u stalnom dežurstvu

Gradska komunalna preduzeća su u stalnom dežurstvu, saopštio je danas „Beokom servis”. JKP „Beograd-put” je u 4. stepenu angažovanja na svim gradskim saobraćajnicama od juče ujutru i dodatno još naredne dve smene. Danas su preventivno angažovane i putarske mašine – grejderi, da bi zaleđeni delovi kolovoza bili lakše tretirani, što je posebno važno zbog eventualnih kvarova na vodovodnoj mreži. Na ulicama je sto vozila ovog preduzeća (71 kamion i 27 multikara) i 20 mašina u tri smene, a zbog vremenskih uslova kvarovi se popravljaju hladnim asfaltom. Noćas je „Beograd-put” radio ulice prvog i drugog prioriteta.

Zaposleni u JKP „Gradska čistoća” rade produženo u tri smene sa 642 radnika i 67 transportnih vozila i mašina. Intenzivno se čiste stajališni platoi, staze, pešački prelazi, pešačka zona, prolazi, stepeništa, a ručnim posipačima posipa se so. JKP „Zelenilo – Beograd” radi u dve smene sa 342 radnika i 40 različitih vozila i mašina, kao i velikim brojem ručnih mašina (freza i slično). Čiste se parkovske staze, prolazi, stepeništa, stanični platoi...

Ekipe JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” juče su intervenisale na većim kvarovima više od 40 puta. Radili su sa osam ekipa u tri smene, a bilo je angažovano više od 25 vozila i mašina. Trenutno su ekipe angažovane na Paliluli, ugao Starine Novaka i Cvijićeve, na Starom gradu u Knez Mihailovoj, Bulevaru despota Stefana, na uglu Majke Jevrosime i Vlajkovićeve, kao i u Makedonskoj, u Rakovici – Roze Luksemburg, na Čukarici u Darinke Radović, Požeškoj, Praškoj, na Savskom vencu u Nemanjinoj, na uglu Hercegovačke i Karađorđeve, u Balkanskoj, na Voždovcu u Krivolačkoj, na Novom Beogradu u Jurija Gagarina, u Zemunu u Banijskoj i na Vračaru na uglu Maksima Gorkog i Gospodara Vučića...

Sve autobuske linije javnog gradskog prevoza rade bez većih izmene ili skraćenja trasa. Skraćenja je bilo samo na dve linije u ranim jutarnjim časovima (303, 407) i trajalo je jedan sat. Trolejbusi su imali problem sa skretnicom na okretnici linije 19, a tramvaji posle jutarnje intervencije na Voždovcu voze redovno. JKP „Beogradske elektrane” su na dvadesetčetvoročesovnom režimu grejanja, a sistem funkcioniše bez većih kvarova.

Kada je reč o javnom osvetljenju u jednom delu Novog Beograda i Čukarice radnici JKP „Javno osvetljenje” morali su zbog niske temperature ručno da uključuju i isključuju rasvetu, jer su se zaledili prekidači. Drugih većih kvarova na mreži nema.

„Beokom” podseća skupštine zgrada da su u obavezi da čiste sneg ispred svojih zgrada i posipaju so, koju mogu da dobiju od gradske opštine na čijoj se teritoriji njihova zgrada nalazi. Gradskim opštinama podeljeno je oko 460 tona soli u pakovanjima po pet kilograma. Takođe, treba da obrate pažnju na ledenice koje mogu da se pojave na krovovima, sneg na krovovima, na delove fasade koji su skloni padu, labave oluke i slično i da se pobrinu da to na vreme bude obeleženo, uklonjeno ili popravljeno, kako prolaznici ne bi bili povređeni.

Neophodna je i krajnja opreznost u saobraćaju, bez naglih skretanja, ubrzanja i kočenja. Takođe, apeluje se na vozače da prednost daju vozilima Zimske službe.

Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinacije odnosa sa građanima („Beokom servis”) tokom praznika radio je pojačano i bez pauze u sve tri smene, a od petka 6. januara bilo je oko hiljadu poziva. Građani se uvek mogu obratiti operaterima na besplatan broj telefona 0800-11-00-11 iz fiksne telefonije „Telekoma” ili na broj 011/3090-007, za mobilne telefone ili druge telefonske operatere.

Planirana isključenja struje

Informacije o planiranim isključenjima struje možete pročitati na sajtu http://www.epsdistribucija.rs/index.php/planirana-iskljucenja/planirana-bgd Elektrodistribucije Beograd.

Tel. broj Informativnog centra EDB-a Ogranci Beograd je 3957-777..

Početna strana | Forum | Rečnik | Igre | Pričaonica | Pregled sadržaja
O Krstarici | Uslovi | Privatnost | Reklamiranje | Poslovi | Kontakt

Copyright © Krstarica d.o.o. 1999-2017. Sva prava zadržana. Zabranjena je reprodukcija u celini i u delovima bez dozvole.