U trendu

Toti najdugovečniji u „ligama petice”

U utorak su se navršile 24 godine otkada je za Romu debitovao 16-ogodišnji Frančesko Toti. Tada mu je na meču protiv Breše priliku pružio naš Vujadin Boškov, a on je u međuvremenu postao kapiten kluba u kom je ponikao, igrač sa najviše nastupa za klub iz Rima (778) i najbolji strelac sa 307 pogodaka.

Osim toga postao je idol navijača koji su ga pored igračkih kvaliteta zavoleli i zbog toga što je celu karijeru proveo u Romi. Za 25 sezona je osvojio samo pet klupskih trofeja (prvenstvo i po dva Kupa i Superkupa Italije), ali nije napustio tim iako su ga želeli mnogo bogatiji i trofejniji klubovi. On će na kraju sezone saopštiti da li će nastaviti da igra fudbal i pored toga što će u septembru napuniti 41 godinu.

– Razmišljam o svojoj budućnosti. Doneo sam odluku, ali ću je objaviti u maju ili junu. Siguran sam da neću biti trener jer ne želim da budem naspram 30 lukavih fudbalera. Postoje tri opcije: da nastavim da igram u Romi, da postanem direktor ili da završim igračku karijeru i radim nešto drugo – rekao je Toti.

Kada su u pitanju aktivni igrači Toti, koji igra 25. sezonu u Romi, je bez premca kako u Italiji tako i u „ligama petice” po vremenu provedenom u klubu u kom i sada igra. U Seriji A ga sledi Đanluiđi Bufon koji je 16. sezonu u Juventusu. On je seniorsku karijeru započeo u Parmi gde je proveo šest godina, a u klub iz Torina je prešao 2001. za 53 miliona evra što je i dalje rekordan novac izdvojen za transfer jednog golmana. Sa „starom damom” je osvojio 14 trofeja, ali nikada Ligu šampiona iako je dva puta igrao u finalu.

U „top 10” aktivnih igrača u italijanskom šampionatu po vremenu provedenom u jednom klubu su još: Pelisier iz Kjeva (14,5 godina), Palombo (Sampdorija, 14,5), Magnaneli (Sasuolo, 11,5), Hamšik (Napoli, 9,5), Radu (Lacio, 9), Abate (Milan, 7,5), Badu (Udineze, 7), Raimondi (Atalanta, 6,5).

Najdugovečniji u Premijer ligi je Džon Teri, koji igra 19. sezonu u Čelziju. Kapiten „plavaca” je debitovao još davne 1998. na meču Liga kupa protiv Aston Vile i do sada je igrao na 713 susreta na kojima je postigao 66 pogodaka. Osvojio je 15 trofeja, između ostalog i četiri prvenstva Engleske i titulu prvaka Evrope.

Daleko iza njega su Vejn Runi iz Mančester junajteda (12,5 godina), Tio Volkot iz Arsenala (11), Noble (Vest Hem, 10), Bejns, Jagelka (Everton, 9,5), King (Lester, 9,5), Leiva (Liverpul, 9,5), Šavkros (Stouk, 9,5), Rangel (Svonsi, 9,5), Morison, Brant (Vest Brovič, 9,5).

U Primeri prednjači Andres Inijesta iz Barselone kome je ovo 15. sezona u španskom klubu. Jedan od najboljih fudbalera u istoriji katalonskog kluba igrao je na 619 mečeva na kojima je bio strelac 55 puta. Spada među najtrofejnije igrače ovog veka sa 28 osvojenih klupskih trofeja, od toga osam titula prvaka Španije i četiri Lige šampiona. I pored toga nikada nije dobio „Zlatnu loptu” koja se dodeljuje najboljem igraču sveta.

Iza njega su ostali: Prieto iz Sosijedada (13,5 godina), Garsija (Las Palmas, 13,5), Flanjo (Osasuna, 12,5), Ramos (Real, 11,5), Soriano (Viljareal, 10,5), Susaeta, Iraizoz (Bilbao, 9,5), Veligton (Malaga, 9,5), Lora (Hihon, 9,5).

Roman Vajdenfeler je iz Kajzerslauterna prešao u Borusiju 2002. godine i ovo mu je 15. sezona u klubu iz Dortmunda. Za to vreme branio je 450 puta za nemački klub i osvojio je pet trofeja (dve titule prvaka Nemačke, Kup i dva Superkupa). Bio je nadomak titule prvaka Evrope, ali je njegova ekipa poražena u finalu od Bajerna.

U nemačkom šampionatu ga slede Maier iz Frankfurta (12,5 godina), Lam (Bajern, 11,5), Kisling (Leverkuzen, 10,5), Fric (Verder, 10,5), Hovedes (Šalke, 9,5), Lustenberg (Herta, 9,5), Šafer (Volfzburg, 9,5), Bangert (Majnc, 8,5), Šuster (Frajburg, 8,5), Jantške (Borusija iz Menhengladbaha, 8,5).

U francuskom prvenstvu bez premca je prvotimac Kana Nikolas Seube. Karijeru je započeo u mlađim kategorijama Tuluza, ali nikada nije dobio priliku da debituje za prvi tim. U Kan je prešao 2001. godine i trenutno igra 16. sezonu u ovom klubu. Odigrao je 435 mečeva na kojima je deset puta bio strelac, a u međuvremenu je postao kapiten i igrač sa najviše nastupa u klupskoj istoriji.

U „top 10” po broju sezona provedenih u klupu slede ga: Perin iz Sent-Etjena (13,5 godina), Sirieks (Tuluz, 12,5), Žoudren (Monpelje, 11,5), Kahuzac (Bastija, 11,5), Danze (Ren, 10,5), Beria (Lil, 9,5), Manseu (Anže, 8,5), Dialo, Žires (Gingam, 7,5), Karasko (Bordo, 7,5), Gonalons (Lion, 7,5).

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar