U trendu

Alegri se dokazao u Juventusu

Navijači Juventusa bili su na mukama kada je uprava fudbalskog kluba 2014. godine objavila da će trenera Antonija Kontea zameniti Masimilijano Alegri, koji je samo nekoliko meseci ranije otpušten iz Milana, ali Alegri je pokazao kako se ostvaruju dobri rezultati i „kupio“ navijače titulama i plasmanima u finale Ligu šampiona.

Alegri je u prvoj sezoni predvodio crno-bele do finala Lige šampiona, prvog u 12 godina, kada je Juventus izgubio od Barselone sa 1:3. Ekipa je od tada osvojila titulu i Kup u sve tri sezone, a u subotu će u Kardifu od 20.45 igrati u finalu Lige šampiona protiv branioca titule Real Madrida.

Konte je u poslednjoj sezoni u torinskom klubu isticao razliku izmedju Juventusa i velikih evropskih klubova.

„Kada sedite u restoranu u kome obrok košta 100 evra, ne možete da razmišljate o tome kako da jedete za samo 10 evra“, rekao je tada Konte.

Medjutim, Alegri je sa manje-više istim timom stigao do finala Lige šampiona, a ekipa je nastavila da napreduje.

„Alegri je veoma pametan trener. On ume da nam zadrži koncentraciju samo na utakmicu koja sledi, uvek nadje prava rešenja i prave izmene. Zna da čita utakmicu i razume šta se dešava na terenu. Alegri je jedan od najboljih trenera današnjice“, rekao je vezni igrač Juventusa Sami Kedira.

Alegri je u januaru promenio sistem igre Juventusa, na 4-2-3-1. Miralem Pjanić igra duboko u sredini pored Kedire, a Huan Kuadrado, Paolo Dibala i Mario Mandžukić igraju iza Gonzala Iguaina. Juventus je tako mnogo opasniji u napadu, ali je ostao jak u odbrani.

„Promena sistema nam je omogućila da shvatimo da smo više ‘evropski’, to je naša snaga, uz činjenicu da se svi žrtvujemo za tim“, rekao je defanzivac crno-belih Leonardo Bonuči.

Mnogi su smatrali da 49-godišnji Alegri nije bio dovoljno cenjen u Milanu, uprkos tome što je predvodio tim do prve titule u sedam godina, i to u prvoj sezoni na San Siru.

On je trenersku karijeru počeo u nižim ligama, predvodio je Sasuolo do titule u Seriji C, obezbedio mu plasman u Seriju A prvi put u istoriji kluba, pre nego što je 2008. godine preuzeo Kaljari. Sa tim klubom zauzeo je deveto mesto u Seriji A i dobio je nagradu za najboljeg trenera godine, a bio je bolji i od Žozea Morinja, koji je tada osvojio titulu sa Interom.

Alegri je potpisao za Milan 2010. godine, ali ga predsednik tog kluba Silvio Berluskoni nikada nije prihvatio. Njegov posao bio je otežan posle prodaje nekolicine najboljih igrača, a šampionski tim je rasformiran pa su dovedeni uglavnom neiskusni mladi igrači.

Uprkos tome Alegri je predvodio ekipu do trećeg mesta 2013. godine, ali je otpušten u januaru 2014. posle poraza od Sasuola.

Kao igrač, Alegri nije ostvario veliki uspeh, veći deo karijere proveo je u nižim ligama, osim kada je igrao za Peskaru, Kaljari i Napoli. Tokom igračke karijere, Alegri je pokazivao trenerski talenat, a to je potvrdio i njegov mentor i bivši trener Djovani Galeone.

„On je bio vodja na terenu i u svlačionici, kapiten i pravi čovek“, rekao je on. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.