U trendu

Aleksandar Petrović treći put selektor reprezentacije Hrvatske

Košarkaški savez Hrvatske (HKS) imenovao je danas Aleksandra Petrovića za selektora reprezentacije na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, kao i za olimpijski turnir u slučaju plasmana.

Prvi čovek zagrebačke Cibone je treći put postao selektor Hrvatske, a pod njegovim vodjstvom reprezentacija je poslednji put osvojila medalju na nekom velikom takmičenju, 1995. godine u Atini.  

„Upravni odbor HKS prihvatio je predlog Stručnog saveta i nakon razgovora sa svim kandidatima odredio da selektor hrvatske košarkaške reprezentacije za kvalifikacioni olimpijski turnir u Torinu i za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru bude Aleksandar Petrović“,  rekao je posle sastanka Upravnog odbora predsednik HKS Ivan Šuker, prenela je Hina. 

Nekadašnji košarkaš je u trenerskoj karijeri radio kao pomoćnik Petra Skansija u osvajanju prve olimpijske medalje za Hrvatsku, kada je predvodjena Draženom Petrovićem, Tonijem Kukočem, Dinom Radjom i Stojkom Vrankovićem osvojila srebro na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine, igrajući u finalu protiv selekcije SAD.

Petrović je prvi put bio selektor na Evropskom prvenstvu 1995. godine u Atini, gde je Hrvatska osvojila bronzanu medalju. Taj turnir biće upamćen i po tome što je hrvatski tim sišao sa postolja kada je reprezentacija Jugoslavije trebalo da primi zlatnu medalju.

Drugi selektorski mandat Petrović je obavio na Evropskom prvenstvu 2001. godine u Turskoj, gde je  reprezentacija Hrvatske izgubila u četvrtfinalu od Turske, a on je po završetku prvenstva podneo ostavku.

Osim u Hrvatskoj, Petrović je bio selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, a radio je još u Ciboni, Sevilji, Cedeviti i Lijetuvos Ritasu.

Petrović će na klupi zameniti Velimira Perasovića, koji je obavestio Savez da ne može da vodi reprezentaciju zbog obaveza u svom klubu Laboral Kuči.

Hrvatska će od 4. do 9. jula u Torinu učestvovati na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru u Grupi B sa selekcijama Tunisa i domaćina Italije. U Grupi A igraće Grčka, Meksiko i Iran, a pobednik turnira plasiraće se na Olimpijske igre.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.