U trendu

Američko tužilaštvo optužilo za korupciju još 16 zvaničnika Fife

Tužilaštvo SAD optužilo je još 16 zvaničnika Medjunarodne fudbalske federacije (Fifa) u sklopu istrage o korupciji u svetskom fudbalu, preneli su danas britanski mediji.

Optužnice su podignute nekoliko sati posle jučerašnjeg hapšenja u Cirihu dvojice potpresednika Fife, Alfreda Havita i Huana Anhela Naputa. Havit je vršilac dužnosti direktora Fudbalskog saveza Severne i Centralne Amerike i Karina (CONCACAF), a Naput predsednik Fudbalske federacije Južne Amerike (Conmebol).

Oni su uhapšeni zbog sumnji da su primili višemilionski mito.

Kako je preneo Bi-Bi-Si (BBC), medju 16 optuženih je bivši predsednik Fudbalskog saveza Brazila Rikardo Tešeira. On je optužen za mito i korupciju.

„Razmere korupcije su nečuvene. Poruka ovih optužnica bi trebalo da bude jasna svakom pojedinicu koji je ostao u senci, nadajući se da će izbeći našu istragu – nemojte čekati da odemo, nećete pobeći iz našeg fokusa“, rekla je američki državni tužilac Loreta Lin.

Fifu od kraja maja potresa veliki skandal, posle hapšenja nekolicine njenih visokih zvaničnika u sklopu istrage američkih i švajcarskih vlasti o korupciji u svetskom fudbalu. Predsednik Fife Sep Blater je zbog velikog pritiska javnosti u junu podneo ostavku, četiri dana pošto je dobio svoj peti mandat.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar