U trendu

Andre Agasi

Andre Agasi rođen je 29. aprila 1970. godine u Las Vegasu. Najmlađi je od četvoro dece iranskog boksera. Njegov otac je po svaku cenu želeo da mu jedno dete bude profesionalni teniser i Agasi mu je bio poslednja nada. Već sa tri godine, Agasi počinje da se bavi tenisom, a imućni otac omogućava mu da sa svega četiri godine ima najbolje trenere u Nevadi.

Kada je napunio 13 godina, otac ga upisuje na Nick Bollettieri Tennis Academy, prestižnu tenisku školu, gde su trenirali i šampioni poput Monike Seleš i Džima Kurijera. Naredne tri godine Agasi pohađa ovu školu, a u ovom periodu osvaja i dve juniorske titule.

Posle završene škole, prelazi u profesionalne igrače. Već sa 17 godina, osvaja svoj prvi turnir, a sa 18 osvaja još šest turnira i učestvuje u polufinalima najvećih grend slem turnira, French Open-a i U.S. Open-a. Iste godine postaje treći teniser sveta na rang-listi.

Pažnju javnosti privlačio je više svojim stilom igre i stilom oblačenja nego samim rezultatima. Duga plava kosa, probušeno uvo, marama na glavi, šarena majica i šorts za kupanje – razbijali su konzervativni stil teniskih igrača. Agasijeve obožavaoce privlačio je i njegov čuveni aplauz (jednom rukom i reketom) koji je redovno upućivao protivnicima koji ga pobede. Iako nije bio prvi na listi, zaradio je puno novca učestvujući u snimanju reklama.

Do 1992. godine, učestvovao je u nekoliko finala grend slem turnira, ali ni jedan nije osvojio. Međutim, te 1992. godine, posle dvogodišnjeg izostanka sa Vimbldona (zbog zabrane da učesnici nose majice koje nisu bele), on osvaja svoj prvi grend slem turnir. Naredne dve i po godine ne učestvuje na turnirima zbog povrede.

Njegov veliki povratak desio se početkom 1995. godine na U.S. Open turniru, kada se pojavio sa devojkom Bruk Šilds i obrijanom glavom. Osvojio je taj turnir kao prvi igrač koji nije bio među prvih 16 na rang-listi. To mu je donelo drugo mesto na rang-listi, ali nezadovoljan time, on osvaja i Australian Open i dolazi na prvo mesto rang-liste tenisera.

Godine 1997. venčava se sa Bruk Šilds i zapostavlja tenisersku karijeru, te pada na 141. mesto rang-liste. Ubrzo se, međutim, razvode zbog prezauzetosti karijerama i Agasi se vraća na vrh liste. Jedan je od pet igrača koji su osvojili sva četiri grend slem turnira. Uspehe i padove beležio je sve do 2000. godine, ali se uvek zadržavao u teniskom vrhu.

Danas je oženjen i živi sa Štefi Graf, sa kojom je 2001. dobio sina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.